Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Az élettér gazdagítása tengerimalac.gemon.ro fórum / Az élettér gazdagítása /  

Ketrecen belül és kívül

Oldal  Oldal 1 / 27:  1  2  3  4  5  ...  23  24  25  26  27  Következő »  
Szerző Gemon
Admin Nő

#1 | Elküldve: 3 Jan 2008 14:20 | Szerkesztve: Gemon 
Átmozgatott téma
-----------------------
Melone írta:
Van 2 tengerimalackám és próbálnám az életüket érdekesebbé tenni ketrecen belül és kivül.
Van egy közepes nagyságú ketrecük, benne kettőjüknek elegendő búvóhellyel. Ők nagyon sok időt töltenek bent és szerintem jobb lenne nekik is ,ha elfoglalnák valamivel magukat.Kicsalogatnám őket a búvóhelyükről vmilyen kisebb játékos berendezéssel, csak nemtudom mi legyen az. Van valamilyen ötletetek?

Folyosóra is ki szoktam őket tenni és oda is szeretnék kitalálni valamilyen labirintust. Valaki tud segiteni, hogy hogyan alakitsak ki teret nekik?És milyen anyagokbol?


Általában a ketrec felső rácsos részét leteszem az előszobába, úgy, hogy mindkét vége nyitva marad (felhajtható), ide újságpapírokat, rá egy-két plüssanyagot, és alkalomtól függően (éppen mi van otthon ill. kéznél) leteszek még egy-két nagyobb kartondobozt mely(ek)nek mindkét végére "ajtót" vágok (ki-be tudnak járni, ez így jobban mozgásra serkenti őket), és/vagy papírhengerből* labirintust.

* Egyik ismerősömtől kaptam padlószőnyeg feltekerésére használatos papírhengert, kettő darabot, ezeket szakaszokra vágtam úgy, hogy jónéhány 35-38 cm-es darabot nyertem, egy jó ideig eltart majd.

Mikor pl. bútort vásároltunk, több nagyobb méretű kartonlaphoz jutottam. Ezekből, ha van egy kis fantáziád, egészen jó búvóhelyeket hajtogathatsz össze, pl. labirintus(oka)t alakíthatsz ki úgy, hogy erősebb ruhacsipesszel fogod össze azokat a részeket, amelyeket össze akarsz illeszteni, oldalt ajtókat vághatsz rajta, így hosszabbra is szabhatod, nagyon élvezik. Miután visszateszem őket a ketrecbe, ezeket eldobom.

Növeszthetsz búza-, árpa- és/vagy zabfüvet ládába, ezt is leteheted eléjük, hogy "legeljenek", ide-oda egy-egy marék szénát vagy füvet, és a kinti búvóhelyeken, ha egy-egy fincsi falatkát találnak, ezzel is serkentheted őket arra, hogy járkáljanak, keresgéljenek, kutatgassanak.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Melone

Tag 

#2 | Elküldve: 3 Jan 2008 19:13 
Köszi Gemon az ötleteidet, örülök nekik

Nálam sajna a ketrec oldalsó lapjai nem felbillenthetöek, szóval nem tudom hogy tudnám ezt kivitelezni.
Én egyszerüen eddig csak a ketrec alsó részét hagytam kint a folyosón, így visszaugorhattak bele, mikor kedvük szottyant rá.

Miután irtam be a fórumba -a fent látható hozzászólást- én is gondolkoztam még a megoldásokon. És sikerült újítást vinni a ketrec belső terébe.
Eddig a ketrec egyik oldalán volt 1 emeletszerű tér, ami nem volt magas, ráugorhattak. Majd egyik rokonom segitségével a ketrec ezzel szemben levő oldalára csináltunk egy magasabban elhelyezkedő második emeletet. És a két emeletet összecsatlakoztattuk 1 müanyag hengerrel (ami jól rögzítve van). Ebben közlekedhetnek. (bújkálhatnak) Örömömre: élvezik a dolgot

Ezt tudom ajánlani másnak is. Csak kevés barkácsolás szükséges a megvalósitásához.

Ha tud még valaki jó praktikákat, hogy mivel lehet elfoglalni kedvenceinket, az írja meg. Mindenkinek hasznára lehet

Szerző Melone

Tag 

#3 | Elküldve: 12 Jan 2008 13:59 
Utána néztem neten ketrec témának.
Ezt leltem : Nézzétek meg!

http://www.guineapigcages.com/photos/index.php

Itt aztán vannak bőven ötletek (jók, rosszak, praktikusak, giccsesek stb stb)
És véleményem szerint nem kell, hogy készen megvegyük, olcsóbban kijön barkácsolással. Csak megfelelő alapanyagok beszerzését igényli.

Szerző Gemon
Admin Nő

#4 | Elküldve: 12 Jan 2008 17:26 | Szerkesztve: Gemon 
Ma esedékes volt az alomcsere, kitettem őket a konyhába, kétoldalt a rács ezúttal nem felemelve, nehogy a pad alá másszanak (fából van, beitatódik a vizelet, plussz nagyon nehéz volna kiszedni őket, mert jó mélyen bebújnának alája), mindez alá újságpapír, egyik sarokba egy marék széna, egy kartonlap az egyik oldalon fölöttük, alatta papírhengerből alagút (mindkét végén befelé egy jó széles sáv megmunkálva - vagyis kirágva -, úgy látszik, ahogy eredetileg volt, a szélén nem felelt meg a panoráma), a másik oldalon meg maradt a függőágy. Erre rádobtam egy henger alakú nagyobb szivacsot - nálam szerencsére ezt még sosem rágták meg -, hogy ne piszkolják be, ne vizeljék le, mert most éppen nem lett volna kedvem annyit kötözni, egy másikra lecserélni a függőágyat). Na ez a rögtönzés annyira jól sikerült, hogy legalább fél órán át azt játszották, hogy hol a függőágy alá bújtak, azt sokszor a fejükkel felfelé lökdösve, hol a függőágy és szivacs között alagutaztak, fel-felöklelve a szivacsot, mint egy bika, hol meg a szivacs tetején landoltak, egészen messziről ráugrálva majd újra futás a karton alá, keresztül a papírhengeren, vissza, rá a szivacsra, alá stb.... ezeket a mozgásokat variálva. A lényeg: ilyen jót már rég játszottak, pedig csak a henger alakú vastagabb szivacs volt most újdonság!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Melone

Tag 

#5 | Elküldve: 12 Jan 2008 17:44 
Elöször nem jötem rá, miért irod ezt ide, de már igen.
Ezek tök jó ötletek. Te amúgy Gemon mióta tartasz tengerimalackákat?
Látom értesz hozzá, hogy foglald le öket. Én is erre törekednék

Tegnap nekem is sikerült újítanom náluk: kivettem őket a folyosó
csempéjére és tettem le nekik nagyobb méretű (tiszta) rongydarabot.
Felfedezték és mivel félbe volt hajtva, ezért megtalálták az utat, hogy a közepébe bebújjanak,másik oldalon meg ki. Ezt egymásnak mutatták meg, olyan édik voltak. Azt bírom bennük nagyon, hogy nincs olyan dolog amit nem csinálnának egymás után meg. (együtt mászkálnak; ha egyik vakaródzik, akkor másik is; evés is természetesen egyidöben)

Szerző Vanessza
Tag 

#6 | Elküldve: 21 Jan 2008 18:40 
Az enyém soha nem akarja hogy ki vegyem De mért ? léci segitsetek elöre is köszi

ÉS ha ki veszem sipol léci eben is segitsetek és ha csak meg fogom

Szerző Gegec

Tag 

#7 | Elküldve: 21 Jan 2008 22:22 | Szerkesztve: Gegec 
Az elején mindegyik így van, sőt nekem Mézi még most is menekül, ha ki akarom venni. Aztán persze nagyon szeret kint lenni, de az tök természetes, hogy a malacka inkább el akarja kerülni azt, hogy megfogják. De ha gyengéden veszed fel, akkor azzal semmi rosszat nem csinálsz, még ha sípol akkor sem!

Szerző Zsuzsi

Tag 

#8 | Elküldve: 22 Jan 2008 10:56 
Vanessza: A másik topicban még vmi játékos fogócskáról írtál, hogy a malacod azért sípol, hogy te legyél a fogó. Nem godolod, hogy esetleg fél tőled? Nem hiszem, hogy egy malac bizalmának az elnyerésére a fogócska a legmelegfelelőbb játék, csak megijed tőle. Nem csodálom, hogy tiltakozik az ellen, hogy kivedd. Szerintem egy kicsit gondold át ezt az egészet malacszemmel nézve.

Szerző Vanessza
Tag 

#9 | Elküldve: 22 Jan 2008 13:50 
jó kösz

Szerző Agi
Tag Nő

#10 | Elküldve: 8 Feb 2008 19:58 
Most nézem a ketreceket, a "Closed cages" részt, és azon gondolkodom, hogy miért rakják tele pokrócokkal meg ruhadarabokkal? Nem hinném hogy könnyebb lenne takarítani...és szerintem csúnya is..
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Gemon
Admin Nő

#11 | Elküldve: 22 Feb 2008 13:20 | Szerkesztve: Gemon 
mióta tartasz tengerimalackákat?

Ha jól számolom, tizenkét éve.

azon gondolkodom, hogy miért rakják tele pokrócokkal meg ruhadarabokkal?

Egyesek (egyre többen) Pempershez hasonló nedvszívó anyagot tesznek a ketrecbe, majd eldobják, lehet, hogy erre gondolsz? Mások fleece-anyagot (bolyhos) tesznek le, ez nemcsak meleg (hőszigetel), de nem is veszi fel a vizet és könnyen szárad.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Agi
Tag Nő

#12 | Elküldve: 24 Feb 2008 23:13 
Igen, arra gondoltam Nem is tudtam, hogy van ilyen, így már szimpatikusabban is hangzik! Még mindig nem tetszik ahogy kinéz, de van egy nagy előnye, rájöttem: nem tudják kirúgni a nem létező forgácsot
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Zsani
Tag Nő

#13 | Elküldve: 3 Már 2008 11:29 
Sziasztok!
Én is néztem ezeket a fleece-anyagokat, és azon gondolkoztam, hogy ez ugyanolyan nekik mint a forgács? Mármint ez is jó nekik? Mosható ez a fajta anyag?

Szerző Gemon
Admin Nő

#14 | Elküldve: 5 Már 2008 23:05 | Szerkesztve: Gemon 
Fleece-anyag - egy opció a sok közül, egyeseknek ez a jobb, másoknak kevésbé. Ki kell próbálni, és akkor kiderül, beválik-e.

Akik használják, egyre többen esküsznek rá, hogy a malackák nagyon kedvelik, jól érzik magukat, jobban szaladgálhatnak, ugrizhatnak, nem porzik, megóvja őket a nedvességtől, fölül száraz marad, ráadásul könnyen mosható, gyorsan szárad, és habár kissé drága (ha beválik, legalább 2-3-at jó venni, hogy cserélhessed), de megtérül, ugyanis a forgácsból mindig újat kell venni, ez meg mosás után újra használható.

Fleece-anyaggal bevont ketrec

Ha ilyet veszel, legyen kicsit nagyobb, mint a ketrec, mert első mosásra kicsit összemegy. Mosd ki és öblítsd át ecetes vízzel, majd amikor megszáradt, még 2-3 alkalommal tedd ugyanezt (az anyag ezt igényli), és csak aztán vágd olyan formára, amely a ketrec padlózatát betakarja. Alája tenni kell törülközőt vagy olyan (tetszés szerint akár eldobható) nedvszívó anyagot, amely beszívja az áteresztett vizeletet. Úgy kell rögzíteni a fleece-t, hogy a malackák ne tudjanak alája bújni (ebben nagy ászok).A koprofágiának köszönhetően a cökotrófot elfogyasztják, a keményebb végterméket azonban minden nap el kell távolítani, a fleece-anyagot pedig (ketrec nagyságától és malacok számától függően) legalább 3-4 naponta mosni/cserélni. Ha csak egy helyre ürít(enek), akkor talán érdemes egy alomtálcát betenni, vagy esetleg ilyennel próbálkozni azon a helyen, ahol ezt előszeretettel végzik.

Széna mindig legyen előttük (előnyös, ha nagyobb tálcán, kissé elkerített részen vagy tartóban tárolod, nem a fleece-en), mert ennek hiányában/elhanyagolása esetén megtörténhet az, hogy egyesek esetleg megpróbálják rágcsálni/rágni az anyagot.

Képek (1.,2., 3. oldal):
http://www.guineapigcages.com/photos/showgallery.php?cat=544

Polyester fleece:
http://www.guinealynx.info/bedding_fleece.html
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Zsani
Tag Nő

#15 | Elküldve: 10 Már 2008 13:07 
Szia Gemon!
Köszönöm szépen az infót! Csak azért jutott eszembe mert a malacaink előszeretettel vannak valamilyen takarón/vagy alatta
Szép napot!

Oldal  Oldal 1 / 27:  1  2  3  4  5  ...  23  24  25  26  27  Következő » 
Az élettér gazdagítása tengerimalac.gemon.ro fórum / Az élettér gazdagítása / Ketrecen belül és kívül Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 2
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®