Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás /  

Miért nem eszik az új kis malacom? :O Segítsetek!

Oldal  Oldal 1 / 3:  1  2  3  Következő »  
Szerző hexon
Tag Nő

#1 | Elküldve: 10 Aug 2012 12:30 
Tegnap vettem egy kis tengerimalacot és nem akar enni semmit, pedig az új helyére raktam be olyan tápot, amit elméletileg eddig is evett és egy kisebb uborkát, egy kis szelet paradicsomot és egy még kisebb szelet paprikát is. De nem nyúl hozzá egyikhez sem. Mozog meg aktív és rágja a ketrecet is, de enni nem akar. Széklete és vizelete volt tegnap. De akkor miért nem eszik? mi lesz így vele? :O Előző malimmal nem volt ilyen gond, ő evett már másnap, bár ő már felnőtt volt, a mostani drágám meg kislány és még 5 hetes.

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 10 Aug 2012 12:56 | Szerkesztve: Gemon 
hexon, a malacka zsákmányállat, idegen helyen van, ismeretlen ingerek érik, olvasd el ezt, hogy megértsd, mért viselkedik így http://www.tengerimalac.gemon.ro/index.php?action=vthread&forum=4&topic=118&page=2#ms g69637

Ne tartsd egyedül, fogadj mellé örökbe egy vele azonos neműt, méghozzá egy felnőttet, hogy a rangsor eleve adott legyen, és biztonságban érezze magát.
A Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület segíthet ebben neked, írhatsz ebbe a topikba vagy ide.

Van széna előtte? Nagyon fontos szerepe van a táplálkozásban, mindig elérhető legyen. Mi a táp neve?
Mi a Cavia Complete tápot ajánljuk, a Versele-Laga cégtől
Cavia Complete teljes értékű speciális táp
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző hexon
Tag Nő

#3 | Elküldve: 10 Aug 2012 16:38 
Kedves Gemon!
Köszönöm a segítséged! Cavia Nature tápot vettem neki, mert itt olvastam, hogy elég jó táp. Régen nem ilyet használtam, de remélem ez is beválik majd. Remélem holnap már öröm hírekkel szolgálok és a malim végre kicsit otthonosabban fogja érezni magát!

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#4 | Elküldve: 10 Aug 2012 22:32 
Ha egy pici malit kiragadnak a sokadalomból, akkor stressznek van kitéve, nincs akihez bújjon. Ez egy borzalmas helyzet az 5 hetes kisdisznónak.
Én naponta látom, h nálunk a menhelyi kisdisznócskák milyen boldogan pattognak, futkároznak és jókat lakomáznak együtt a nagyokkal, ez az igazi élet nekik!

Nézd meg a képeket és gondold el, h innen kiragadod az egyik kicsit, aki utána magányosan be van téve a ketrecedbe......

Szerző hexon
Tag Nő

#5 | Elküldve: 11 Aug 2012 12:33 
Köszönöm a képeket és a gondolatokat... valóban elég rossz lehet neki.. De végre tegnap este kivettem és addig nyomkodtuk az felszelt ubiszeletet a szájacskájához, amíg egyszercsak elkezdte enni aztán ugyanezt csináltuk a fűvel is. Végeredmény: kettő és fél szelet ubi és 4 szál fű bekajolva. aztán meg fogócskáztunk és nagyon élvezte, hogy játszunk vele, persze utána visszaraktuk a helyére, hogy pihenjen, hisz mégiscsak nagyon csöpp még a drágám... aztán este arra ébredtem, hogy kijön a házából és szöszmötöl végre, aminek reggelre az lett az eredménye, hogy evett kicsit a száraztápjából is és a fűből is rágcsálgatott, amit beszórtam neki :D
Talán mégis helyrejön a kicsim és jobban érzi magát nálunk majd! Szerintetek mostmár enni fog rendesen? Én nagyon bízom benne!

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#6 | Elküldve: 12 Aug 2012 14:45 
Még mindig nem értem, h miért akarod őt egyedül tartani, főleg azért nem, m közben keresel perui malackát. Egy pici cocinak ennyi ubi egyszerre iszonyatosan sok, totál eltömíti a pocakját és fel is puffadhat! Fél ubi elég egy picinek, szénával kell teletenni a hasat, nem zöldséggel, így biztosított az egészséges emésztése. A nature-t keverheted complete-vel, naponta 2x egy marék a kevertből, így tuti, h nincs válogatás!
Akárhogy játszol vele, neki mi nem vagyunk társak és hozzád nem tud odabújni bármikor, mikor megijed pl. vmitől.
Tenyészteni szeretnél?

Szerző hexon
Tag Nő

#7 | Elküldve: 12 Aug 2012 21:04 
Kedves gardosik! Nem akarom egyedül tartani, csak még picike és ezért később szerettem volna neki egy fiú társat, persze nem együtt tartva, mert az sok szaporulatot okozna. Köszönöm a tanácsokat, igyekszem nagyon figyelni az etetésére, de szerencsére már sikerült rájönnöm mennyit eszik kb. A dinnyét azt nagyon imádja, meg a száraztápját is szereti. Az almáért nincs oda, a fű, széna az meg egész nap előtte van és este eszegeti.
Igen, majd tenyészteni szeretnék, de csak, ha lesz elég tapasztalatom már. Természetesen csak pár kicsit szeretnék egy évben, nem tömegszaporítást, mert az kissé problémás szerintem. Elsősorban kedvenc és csak másodsorban lenne tenyészegyed. Jelenleg az egyetemen tanulok állattenyésztést, de inkább a lovakhoz és kutyákhoz értek. A tengerimalac az még új. Igen keresek mellé egyébként egy társat, csak nem tudom, hogy inkább egy fiú kellene neki később, vagy előbb legyen még egy lány mellé és utána majd lehet egy fiú is külön? Nyuszikajáról mi a véleményed? Keverhetem a táppal? Arra a zöld hosszúkás takarmányosnál is kapható tápra gondolok. Az előző malim imádta. Szerinted?

Szerző nimara
Moderátor Nő

#8 | Elküldve: 12 Aug 2012 22:16 
hexon

Nyúltáp semmi esetre sem!!!
Gyógyszerezik, ami a malacoknak méreg, de a nyulaknak kell.

És először mindenképp egy lány kellene a tiéd mellé, hogy ne legyen egyedül. Lehetőleg fél évvel idősebb, hogy legyen aki tanítja, akihez bújhat.
Ha tényleg tenyészteni akarod, akkor úgy is csak évente párszor rakhatod mellé a fiút, amúgy teljesen elszeparáltan kell lenniük, de addig is kell neki valaki, hogy ne legyen magányos, nagyon könnyen betegszenek meg így és rossz szokásokat is felvehetnek...
Állatkák: Achát óriáscsigák: Lusti és Szudni, Bogyó és Bigyó és Albert; A két fiacskám: Silk, Flitter, valamint a menyasszonyaik: Luna, Zuzu és Hanna (Szörnyella)

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#9 | Elküldve: 13 Aug 2012 07:21 
Igaza van Nimaranak, a nyúltáp gyógyszerezett, ezenfelül tömény lucerna, ami meg a vesekövet idézi elő a malacoknál.
Sokan tenyésztenek hosszúszőrű cocikat, de nehéz őket eladni, m a szőrük gondozást igényel. Még örökbeadni sem könnyű.
A tenyésztéshez - ahogy Nimara is írta - két nőstény kell, 6 hónap eltéréssel, így lesz egy nőstényed, akit már párosíthatsz. 5-6 hónap pihentetés után jöhet csak a következő, ezzel számolj! Addig a kis hímed lehet a másik kicsivel, utána meg a kisfiúkkal jobb esetben. Mindenképpen érdemes lenne egy-két tenyésztővel beszélned, akit nagyon ajánlok, az Siklósi István.
Mindenképpen el kéne menned hozzá megnézni, h hogyan tartja, gondozza az állatokat, nagyon segítőkész és csodás állatai vannak!!!! Sokan tőle tanultak!
http://www.brentwoodhotel.hu/

Nem kizárt, h tőle máris fogsz tudni venni másik nőstényt a kicsinek!

Szerző hexon
Tag Nő

#10 | Elküldve: 21 Aug 2012 14:16 
halihó! Megvan a kislánykám másik társa is. Igaz ő keverék mali, de ez engem nem zavar. Egy állatkereskedésben bukkantam rá, sajna sok fiú malacka között volt, így valószínűleg vemhes a csajszika (meg elég pufók a drága, szóval...). Szörnyű, hogy ilyen természetes ez a dolog az állatkereskedések legtöbbjében, ahogy olvasgattam a többi topikban is...
Na majd kiderül, de legalább mostmár jó kezekben van. előjegyeztettem egyébként egy fiú malackára is, aki viszont fajtatiszta perui lesz a Piggy tengerimalac farmnál. Remélem Nalámnak majd szép picinyei lesznek, ha oda kerül a sor. és persze egy-két tanácsot is kaptam onnan, amit előre is köszönök!! Viszont társaságban a két kis malim valóban jobban érzi magát Nalácska csak úgy bújik a nagyobb új jövevényhez és folyamatosan prüttyög neki Édesek! Na persze a nagyobb, rögtön ki is követelte a rangsorbeli előnyöket De ez Nalának nem szegi kedvét, rosszalkodik, ahogy csak tud!

Szerző Royston
Tag Nő

#11 | Elküldve: 21 Aug 2012 15:20 
Érdemes a súlyát monitorizálni, hogy lásd mennyit hízik (ha valóban vemhes nagyon sokat fog enni és gyorsabban gyarapszik majd). Mennyi idősnek mondták? Mindenképp vitamindús minőségi táplálékot kapjon, jó minőségű táppal. Egyébként a fiú malackára miért is van szükséged két lány mellett? Vagy legalábbis tervezed az ivartalaníttatást? Mert ivartalan hímmel tökéletes összerakni nőstényeket, de szaporítási célzattal inkább tegyél le róla.
Malackáim: Momo, Zuzenya, Rozsi és az ő gyermekei Marcus és Popika, és Krampuszka, Shaláta valamint Mimóza és új barátnéja Turpika, de ne feledkezzünk meg a kóckirálylány Medvecukorkáról sem

Szerző Andy

Tag Nő

#12 | Elküldve: 1 Dec 2012 17:42 
Sziasztok! Tegnap vettem egy malit!DÖNCIT! CSAK AZ A BAJ HOGY NEM KAKILT még! Mit csináljak? Enni azért eszik!

Szerző Antonio
Tag Férfi

#13 | Elküldve: 1 Dec 2012 19:54 
Andy,

Mit adtál neki enni?

Széna legyen nála folyamatosan, amiből nem fogyhat ki, adhatsz neki mellé esetleg egy kocka almát (kb 1 cikkely csoki méretűt) de csak akkor, ha látod, hogy a szénát már eszi. Rakj be hozzá egy marék szénát, ha eddig csak pl szénatartóban volt, és hagyd magára, hogy zavartalanul ehesse.

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#14 | Elküldve: 2 Dec 2012 09:41 
Azt is írd meg, h mennyi idős a coci és van-e társa, m a stressztől is előfordul, h nem eszik rendesen, így nincs kaki és felborul az emésztése. Erre nagyon figyelj, m náluk ez akár végzetes folyamatot is beindíthat, ami nagyon komoly gond!!!!!!

Szerző Andy

Tag Nő

#15 | Elküldve: 9 Jan 2013 10:13 
Hála istenek már minden megoldodott! Szerintem a stressz miatt volt! Mert aznap vettem mint amikor irtam! Mára egy kiengyensúlyozott kedves malim van! Már nézegetek neki új társat mert most lessz 6 hónapos! csak ebbe a városba nem lehet kapni picit! Hétvégén megyünk kaposvára ott veszek neki bocsi hogy csak most irtam! Köszönöm a segitséget!

Oldal  Oldal 1 / 3:  1  2  3  Következő » 
Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás / Miért nem eszik az új kis malacom? :O Segítsetek! Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®