Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás /  

Szaporodás

Oldal  Oldal 1 / 49:  1  2  3  4  5  ...  45  46  47  48  49  Következő »  
Szerző Reny
Névtelen 

#1 | Elküldve: 9 Jan 2008 11:02 
Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy a lány malackákat mennyi idős korukban érdemes pároztatni.Nekem van egy 6-7 hónapos kismalacom.Szeretnék mellé egy társat a kölyke személyében,de nagyon féltem,mert sok rosszat/kockázatot is hallottam.Már elvesztettem egy kismalacot,de ő születési rendellenességgel jkerült hozzám.Mennyire veszélyes szaporítani? Segítsetek tanácsot adni! Köszi

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 9 Jan 2008 12:53 
Ne szaporítsd a kedvenced, ezzel fölöslegesen kockáztatod az életét. Szaktudás szükséges ahhoz, hogy a kockázatot minimálisra csökkentsd, és még így sem biztos , hogy minden rendben zajlik majd. Anyja mellett a négyhetesnél idősebb kölykét csak akkor hagyd, ha mindkettő azonos nemű, vagyis a kicsi is nőstény. További információkat itt találsz:
http://www.gemon.ro/vemhes.htm

Azért félted, mert szereted. Éppen ezért, ne szaporítsd csupán azért, hogy kölykök szülessenek.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Vivi
Tag 

#3 | Elküldve: 27 Ápr 2008 13:29 
Csakk annyit szeretnék ha simát és hoszúszőrüt is lehet pároztatni???

Szerző Agi
Tag Nő

#4 | Elküldve: 27 Ápr 2008 14:30 
Persze, lehet, de ha nem vagy tenyésztő akkor inkább ne pároztass.
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Vivi
Tag 

#5 | Elküldve: 27 Ápr 2008 20:06 
Kicsit férre írtam!!!
És ha van ismerősöm és leviszem hozzá akkor lehet????

Szerző Agi
Tag Nő

#6 | Elküldve: 27 Ápr 2008 21:40 
Na, így már érteni!
Attól függ, hogy az ismerősöd tenyésztő-e, de én azt ajánlom neked hogy nézz körül a neten (vagy akár itt a fórumon is), sok helyen adnak ajándékba malacokat. De kereshetsz tenyésztőt is, ők persze pénzért adják a malacokat, de garantáltan egészségeseket Ha kell, akár én is tudok ajánlani.
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Gemon
Admin Nő

#7 | Elküldve: 27 Ápr 2008 22:14 | Szerkesztve: Gemon 
Lehet, de nem érdemes. Az, akié a nőstény, sokat kockáztat, komplikációk léphetnek fel fialás közben (nem képes megszülni a nagy kölyköt vagy általában a kölyköket, nem tágul ki eléggé, egyéb problémák) vagy utána (pl. vemhességi toxikózis, fialás után vagy akár előtte is 1-2 héttel, stb.), ez egy plussz rizikófaktor, a vemhesítés következményeként elveszítheti a szeretett kisállatot, kockáztatja az életét, feleslegesen.

Mindezt mért? Azért mert aranyosak a kicsik, akik közben gyorsan felnőnek, négy hét után már nemek szerint szét kell választani a híme(ke)t a nőstény hugicáktól és a mamától, és akkor ott az ujabb gond - külön ketrecet biztosítani a számukra vagy jó gazdit keresni nekik. Belevágsz valamibe, amiről most még nem is tudod, milyen nagy felelősséggel jár!

Ha a hím a tied, nem a nőstény, akkor "csak" annyit kockáztatsz, hogy összeteszed egy időre a nősténnyel, majd hazahozod, legkésőbb közvetlenül a fialás előtt, és akkor bizony EGYEDÜL lesz, a párjával nem maradhat, mert az akkor újra vemhesülne, és folytatodna mindez addig, amig a nőstény ki nem merül, el nem pusztul a folyamatos fialás miatt. Mi történik: a hím malac nagyon magányos lesz, szociális állatként volt egy társa - ismétlem, 'társa', nem 'párja' , mert egy fogságban élőnek nem a szaporodási ösztönét kell támogatni, hanem a társas ösztönt, ugye, érted, hogy itt viselkedési igényről van szó? - majd ismét egyedül maradt, ezt még nagyobb stresszként éli meg, mert szétválasztották a társtól.

Még mielőtt belekezdenél, gondold végig, érdemes-e, mi a célod vele, mit szeretnél ezzel elérni. Ha a kisállat érdeke az elsődleges szempont, ne szaporíts, tarts két azonos neműt, és a barátnőd is learatná a társállattartás örömének gyümölcsét, ha azonos nemű társat hozna/fogadna örökbe a malackája mellé.

ja és Gemon van msn-ed???????

Ha kérdésed volna, tedd fel itt, és én (vagy ha nem konkrétan hozzám intézed, akár valamelyik k. tagunk) a lehető legrövidebb időn belül válaszolok (válaszol).
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző mate1111
Tag 

#8 | Elküldve: 21 Júl 2008 20:46 
cső! van egy nőstény malackám és tenyészteni szeretném őket.kapni fog egy társat maga mellé (fiut) és nem nagyon tudom hogy mit kéne csinálni légyszi ebben segítsetek!!! mert addigra már iskola idő van mire eltelne a 68 nap.lehet hogy otthon kéne maradnom iskolábol és figyelnem hogy mit csinál mert olvastam hogy lehetséges hogy beszorul a szülőcsőbe vagy valami probléma lesz??? légyszi! segítsetek!!!!!!!!

Szerző Gegec

Tag 

#9 | Elküldve: 21 Júl 2008 22:32 
Mennyire vagy szakértő a malacnevelés és -ellés terén?

Szerző mate1111
Tag 

#10 | Elküldve: 22 Júl 2008 09:00 
elolvastam a honlapon végig a szaporításról,etetésről,változatosan kap gyümölcsöt,és zöldséget egyaránt. főként salátát és uborkát meg barackot kap, Vitakräft malaceledelt és mézes rudat kap.az emésztés segítéséhez szénát, és a vízet is kap.változatos étrendet biztosítok neki. de én főbbként attól félek hogy a hímmel a nöstény malac verekedni fog.de remélem nem fordul elő verekedés:D

Szerző Gegec

Tag 

#11 | Elküldve: 22 Júl 2008 09:41 
Nos, akkor nem hiszem, hogy rögtön a szaporítással kellene kezdened. Ha ezt szakszerűen akarod csinálni, akkor ahhoz ennél több tapasztalat kellene. Először tanuld meg, hogyan kell bánni a tengerimalaccal (salátát például nem ajánlatos neki adni, mert abban halmozódik föl a legtöbb méreg). Miből gondolod, hogy pont a hímmel verekedne a nőstény?

Ahhoz, hogy valakiből szakszerű tenyésztő váljék, nem elég elméletben felkészülni, ahhoz gyakorlat is szükségeltetik, méghozzá tapasztalattal rendelkező szakembertől. Ez persze csak az én véleményem, de ez is úgy van, mint az élet minden más területén: ha valamit szakszerűen akarsz csinálni, azt mástól kell megtanulnod a gyakorlatban. Így számos kellemetlenségtől kíméled meg magadat és a malacaidat.

Szerző mate1111
Tag 

#12 | Elküldve: 22 Júl 2008 11:23 
köszi a tippet mégegyszer. akkor majd megkérem apukámat hogy segítsen mert neki is voltak tengerimalacai és akkor leszoktatom a saliról és kap uborkát

Szerző Agi
Tag Nő

#13 | Elküldve: 22 Júl 2008 13:50 
Gegecnek igaza van, de például nem csak a sali a gond, mézes rudat SOHA ne adj a malacnak, nem jó neki! A Vitakraft tápról is lebeszélnélek mivel az nincs jól előállítva, sok benne a mag, ami nagyon hízlal. Ajánlom inkább a Prestige vagy az Emotion termékeket.
A malac tenyésztés nagyon sok felelősséggel és gonddal jár. Ilyenkor a szülőket több helyről szerzik be, kitalálják hogy milyen fajtát akarnak tenyészteni, figyelembe veszik a malacok testalkatát, vérmérsékletét, akár külföldről is hozatnak tenyészállatokat. Érteni kell ahhoz, hogy a kölykök közül aztán melyik a típusos és melyik nem annyira, el kell dönteni melyiket jó esetleg megtartani és tenyészállatnak meghagyni vagy kedvencnek eladni jó helyre.
Ha te veszel állatkereskedésből egy malacot (fajtanélkülit) és össze akarod tenni bármilyen hímmel azt inkább szaporításnak nevezném mint tenyésztésnek.
Ezeket onnan tudom hogy van tenyésztő ismerősöm akitől tudom ezeket és kiállításokon is beszélgettem már tapasztalt malacosokkal. Eleinte én sem gondoltam mekkora dolog ez, és az ember nagyon jól meg kell gondolnia, mivel iszonyat időigényes és sok pénz is rámegy.
És nem rosszindulatból beszélek, csak tényleg jól gondold meg, és ha belevágsz, egy másik tenyésztőtől kérj tanácsot!
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző mate1111
Tag 

#14 | Elküldve: 22 Júl 2008 15:05 
köszi a tippeket! nekem van állatorvos rokonom majd kérek tőle is útbaigazítást, de rosszul fogalmaztam boccs. szaporítani szeretném őket és ebből nyerek egy kis tapasztalatot és utána kellene belevágnom a tenyésztésbe de akinek van tapasztalata azt csak megkérdezem köszi

Szerző natasaxskizo
Tag Nő

#15 | Elküldve: 24 Okt 2008 22:13 
honan tudom hogy a malacom terhes?? kemény a pocakja,és ugy néz ki mint aki rendesen belakmározott... és nem tudom hogy télleg bekajált jol,agy terhes (??) :S
az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak.

Oldal  Oldal 1 / 49:  1  2  3  4  5  ...  45  46  47  48  49  Következő » 
Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás / Szaporodás Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®