Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás /  

Sokat iszik. baj/nem baj?

Oldal  Oldal 1 / 2:  1  2  Következő »  
Szerző vargad1
Tag Férfi

#1 | Elküldve: 8 Jan 2014 21:54 
Helló! azt vettem észre hogy sokat zörgeti a golyót az itatóban(szóval iszik).
Nem tudom hogy ez lehet betegség.

A válaszokat előre is köszönöm!

Dani

Szerző Sammy

Tag Nő

#2 | Elküldve: 9 Jan 2014 17:14 
Mennyire idős a malackád? Van társa? Lehet, hogy unalmában zörgeti, de lehet pl. vesebetegség előjele is főként idős cociknál.
shamandaliek.blogspot.com

Szerző vargad1
Tag Férfi

#3 | Elküldve: 9 Jan 2014 21:21 
Még csak... mindegy, még nagyon fiatal.

Társa sajnos nincs, mert hétvégente Veszprémből-Pápára szállítjuk, és még egy malit sem tudunk szállítani

Szerző LauKoncsik
Tag Nő

#4 | Elküldve: 19 Máj 2014 18:36 
Sziasztok! Nekem is ez tűnt fel, hogy az utóbbi hetekben az egyik malackám elég sokat iszik! 250 ml-es az itatójuk, (2en vannak) ez naponta elfogy, bár azt sejtjük, hogy folyik, és nem mind megisszák. A szóban forgó mali 4 éves, és egy picikét túlsúlyos. Lehet vele valami gond? Nagyon szeretem... Nem szeretném, hogy beteg legyen!

Szerző Gemon
Admin Nő

#5 | Elküldve: 20 Máj 2014 12:03 | Szerkesztve: Gemon 
LauKoncsik,

A túlsúlyon változtatni kell, de nem drasztikusan, hanem szelíden. Főleg idősebb korban generálhat különböző problémákat az elhízás. Amint idősődik, lassan csökken(het) a vese kiválasztó képessége, a fehérjedús vagy nem megfelelő táplálék a májat is károsít(hat)ja, az érzékeny talpacskáknak sem jó a túlsúly, lépj még időben és hozd meg a szükséges változtatásokat, és gazdagítsd az életteret is (gyakran változtatva a kellékek helyét, szénát több helyre kreatívan elhelyezve, vizuális akadályokkal is serkentve a kereső-kutató magatartást).

Növeld a széna-adagot és csökkents a speciális tápot vagy ez utóbbiből válts (fokozatosan térve át, nem hirtelen szakítva meg a megszokott adagolását) egy kiváló minőségű teljes értékűre. Lehet, hogy a friss élelemnél is változtatásokat kell tenned, inkább a szezonban érő és rostban gazdag élelmet részesítsd előnyben.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Kawaii
Tag 

#6 | Elküldve: 19 Jún 2014 13:11 
Sziasztok!
Nekünk két fiú malackánk van, egyikük majdnem 2 hónapos, a másikuk meg 4 hónapos. Van egy 6 dl-es itatójuk, és azt szeretném kérdezni, hogy az úgy normális, hogy 1,5 nap alatt megisszák? Soknak vagy elegendőnek számít? Ha jól láttam, akkor a kisebb iszik többet. Kapnak minden reggel és délután zöldséget/gyümölcsöt, szerencsére a nagyobbik hagyja enni a kisebbet.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Szerző Gemon
Admin Nő

#7 | Elküldve: 20 Jún 2014 16:48 
Olvasd el ezt.

Szerezz be még egy itatót, ajánlom a hagyományos mellé a Sippyt,
Sippy
kánikula idején jó szolgáltot tesz és általában is jó, ha van alternatíva.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Kawaii
Tag 

#8 | Elküldve: 20 Jún 2014 20:56 
köszönöm szépen a tanácsokat!

Szerző klaci17

Tag Férfi

#9 | Elküldve: 16 Dec 2014 22:25 
Sziasztok.
Az én malackám keveset iszik.

Naponta cserélem a vizet az itatóban, és szoktam figyelni, hogy meddig töltöm, de szinte alig fogy belőle.

Naponta pár cseppet iszik. Ez normális?
SZIKNÉCSŐR

Szerző blanche

Tag Nő

#10 | Elküldve: 17 Dec 2014 12:51 
klaci17
A két malackám közül az egyiknél szintén alig fogy víz, a másik viszont 2 dl-t simán megiszik egy nap, ez alkat kérdése. Ha sok lédús zöldséget és gyümölcsöt kap, lehet attól, de szerintem nem kell aggódnod, főleg, ha pici malacról van szó, mint nálad.

Szerző Kopasztom
Tag 

#11 | Elküldve: 3 Jan 2015 16:29 
Az én malacaim annyit ittak amennyit adtam nekik. Ha pl adtam volna 1 litert azt is megisszák mondjuk ez csak vicc De tényleg bármennyit megittak. És elég idegesitő volt hogy egész nap zörögtek az itatóval. Annak idején öregapámék még a nyulaknak sem adtak inni mert adtak elég zöldséget úgyhogy én ki is vettem az itatót. Tesóm malaca 5 éve nem iszik és semmi baja.

Szerző blanche

Tag Nő

#12 | Elküldve: 3 Jan 2015 20:31 
Kopasztom
A malackáknak szükségük van friss vízre, méghozzá naponta, így nagyon rosszul teszed, ha nem adsz nekik. A zöldségekben, gyümölcsökben lévő víz nem fedezi a szükségletüket, akkor sem, ha sokat adsz nekik, és ez egyébként sem ajánlott. Ha zavar a zörgés, vegyél olyan itatót, ami nem golyóval működik, rengeteg alternatíva van erre.

Szerző Kopasztom
Tag 

#13 | Elküldve: 4 Jan 2015 08:36 
blanche
Ha 5 éve nem iszik egy malac és semmi baja akkor annyira talán nem is szükséges az itatása. Mondjuk én nem adok nekik ilyen bolti tápkeverékeket, mert akkor tényleg kéne vizet adni nekik mert az száraz mint a puskapor.

Szerző Gemon
Admin Nő

#14 | Elküldve: 4 Jan 2015 11:58 
Kopasztom
Örülj annak, hogy ennyi vizet fogyasztanak, ne vondjad meg tőlük, hosszú távon a veséjük egészségét véded, támogatod, a vízhiány abban az esetben, ha a táplálékban található folyadékmennyiség mellett még igénylik, és nem kapják meg, nagyon nagy kárt tehet a szervezetben, akkor is, ha ez nem is észlelhető általad rövid távon.
Igen sokmindentől függ, mennyi folyadékot igényel egy malacka. Nemcsak személyiségfüggő, vagyis egyik malac többet, másik kevesebbet igényel, hanem a szoba hőmérséklete és páratartalma, az étrendben fellelhető folyadékmennyiség (ezt nevezik vegetációs és endogén víznek) és még számos faktor (aktivitás, kor, állapot) is befolyásolja.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#15 | Elküldve: 5 Jan 2015 17:58 
Klaci17,
Mennyi zöldséget kap a malackád? LEhet, hogy azért nem iszik eleget..... A kettő pedig nem pótólja egymást, tehát mértékkel kell adni zöldséget és fontos a víz is a malackák számára.

Kopasztorm,
Ha a malackád esetleg szórakoztatja magát az itatóval, akkor kicsit feldobhatnád a ketreced, hogy ne unatkozzon! Társállat, egy jól berendezett ketrec és megfelelő táplálás mellett kb. 100 ml víz a max. fogyasztás.

Oldal  Oldal 1 / 2:  1  2  Következő » 
Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás / Sokat iszik. baj/nem baj? Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®