Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás /  

Ivartalanítás

Oldal  Oldal 1 / 48:  1  2  3  4  5  ...  44  45  46  47  48  Következő »  
Szerző Zsuzsi

Tag 

#1 | Elküldve: 12 Dec 2007 15:54 
Üdvi!
Ha minden igaz, holnap után kapok egy lány malackát a fiú malacom mellé. Beszéltem állatorvossal, melyiket lenne érdemes ivartalaníttatni. A lány ivartalanítását javasolta, és hajlok is rá, mert már vesztettem el malacot petefészekcysta miatt. Ezzel legalább ezt a betegséget kiküszöbölném. Arra nem sikerült választ kapnom, ha a lányt ivartalanítom, a fiú attól még ugyanúgy nyomulni fog rá, vagy megérzi, hogy a társa tulajdonképpen már nem igazi lány? Nem szeretném, hogy bármi feszültség legyen köztük. Ha Törpi zaklatni fogja továbbra is a csajszit, inkább őt műttetném meg előszőr. Állítólag Angliában már bevett szokás a hím tengerimalacok ivartalanítása, hogy megmaradjon a babatermészetük.

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 12 Dec 2007 18:53 
Azt javasolnám, hogy hímmel társítsd, nemcsak kevesebb gondod lesz, de megkíméled magad és állataidat is a felesleges stressztől, kockázattól.
Ha mindenképpen nőstényt szeretnél melléje, akkor a hímet ivartalanítsd, szakavatott körökben a nőstényt sose javasolják, ha nem feltétlenül szükséges. Csak olyan orvos végezze, aki már számtalanszor tette ezt, mert még hímnél is lehet kockázatos, ha nincs meg a tapasztalat/rutin.
A döntés joga a tied, válaszd azt a megoldást, ami elsősorban az állataidnak jó.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Zsuzsi

Tag 

#3 | Elküldve: 12 Dec 2007 19:22 
Köszi! Még van pár hónapom gondolkodni. Azt mondták, hogy a nőstények 4-5 hónapos kortól műthetőek, mert addigra fejlődnek ki rendesen az ivarszerveik. Még holnap konzultálok egy másik orvossal is, aki több évet dolgozott a Fővárosi Állatkertben, legalábbis, ha minden igaz, ő fog rendelni. Ha nem találom elég meggyőzőnek, akkor még mindig ott van két orvos, akikhez régen vittem a malacokat, csak ők meszebb vannak. De legalább arról meg vagyok győződve, hogy ott jó kezekben vannak az állatok.
Annyiban tényleg igaza van a dokinak, hogy a nősténeknél gyakrabb az ivarszervi megbetegedés, mint a hímeknél. A műtét is bonyolultabb, de mivel mindkét nemnél mélyaltatásban zajlik, a kockázatot szinten uganannyira becsülöm.
Törpit nem szívesen társítanám másik hímmel, mert nagyon uralkodó természetű, és félek, hogy sosem szoknák meg egymást. Még a boltban, a vásárlásakor mondta az eladó, hogy mikor a testvérei mellette voltak, ő volt az úr, ő dirigált, ő osztott mindenkit. Amúgy nálunk még a lány malacok sem jöttek ki jól egymással. :S
A kérdésemre még mindig nem kaptam választ, hogy a fiú tovább udvarolna az ivartalanított nősténynek?

Szerző malomzsu

Tag 

#4 | Elküldve: 13 Dec 2007 11:32 
Szia Zsuzsi!

Volt egy fiú kismalacom, Marci. Őt a lány mellé vettem és igaz, hogy nagyon szelíd természetű volt, nem igazán tudott uralkodni magán és elvittem ivartalantani... Na ezt nem kellett volna. Az orvos egy senkiházi volt, sajnos annyira hülye voltam, hogy nem szóltam rá mi a fenét csinál, dehát úgy gondoltam, ő az orvos. Rá 4 órára Marci elpusztult.
Úgyhogy nagyon vigyázz az ilyenekkel!

Szerző Gemon
Admin Nő

#5 | Elküldve: 13 Dec 2007 17:06 
Kedves Zsuzsi,

A nősténynek már nem lesznek ivarzási ciklusai, és így a hím nem fogja érezni azt a szagot (esztrogén illatotot), amely meghágásra késztetné. Ez persze nem jelenti azt, hogy közömbös lesz.
Megjegyzem, hogy a tengerimalac meghágó viselkedése nem mindig nemiség, ezzel számos érzelmi állapotot fejezhet ki, dominanciáját (bebizonyítja, vagy megpróbálja elérni azt, hogy ő /legyen/ a magasabb rangú), elfogadását, esetenként agresszivitását vagy félelmét, és még néhány olyan állapotot, amelyet szexuális ösztönével /is ki/nyilvánít /ki.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Torpilla
Tag 

#6 | Elküldve: 3 Sze 2008 12:40 
Sziasztok!
Van két tengerimalacunk ,különnemüek ,és a fiut szeretnénk ivartalanítani .Az állatorvosnál azt mondta az asszisztens ,hogy MÜTÉT elött koplaltatni kell ,de az oldaloatokon viszont azt hogy éppen ez életveszélyes .És akkor most mit tegyünk ??Köszi

Szerző Gemon
Admin Nő

#7 | Elküldve: 3 Sze 2008 14:57 | Szerkesztve: Gemon 
Elég, ha egy-két órával a műtét előtt megvonod tőle a táplálékot, ugyanis nem áll fenn a veszélye annak, hogy műtét után hányni fog, erre ő képtelen. Altatás után, közvetlenül a műtét előtt nyugaton egy vattapálcikával a száját belülről kitörlik, mert általában jellemző e kisemlősökre, hogy hagynak a szájüregükben ételmaradékot vagy ilyen-olyan kis ételdarabkát - azért teszik tehát, hogy altatás közben véletlenül ne kerüljön ilyen a légzőszervükbe.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Torpilla
Tag 

#8 | Elküldve: 3 Sze 2008 15:53 
Remélem tényleg nem lesz semi baja ....nem nyugaton !vagyunk !De azért köszönöm ,igy már nyugodtabb vagyok

Szerző Pite
Tag Nő

#9 | Elküldve: 21 Már 2009 15:37 
Sziasztok. még új vagyok itt köztetek, meg a malackatartók között is.Sok sok mindent megtudtam innen, nagyon fontos dolgokat.Csak sajnos még nem olvasok olyan gyorsan amennyi időt tölthetek a neten.10 vagyokFebruárban kaptam egy malackát. nagyon boldog voltam vele,de itt olvastam, h malacka egyedül nem boldog, én pedig nagyon szerettem volna ha az lenne. ezért vettünk neki pajtit, meg egy hatalmas ketrecet. aztán hamar 2 nap kiderült,hogy Picur kislány .Szét kellett választani őket: a ketrecet megfeleztük.Malackákat elválasztottuk: Persze a kereskedőhöz vissza lehetne vinni egy másik neműért .De ő már családtag!!!!!Most várni kell mig 5 hónaposak lesznek az első alomig.(itt olvastam.Utána anya javaslatára ivartalanitani kell a fiut. Nagyon féltem: (((De sajnálom is őket, h nem lehetnek együtt.Minden nap kivesszük őket ,h együtt játszhassanak.Nagyon aranyosak,szeretik egymást,nem hagyjuk párosodni őket! mit kell tudni az ivartalanitásról?kérlek segitsetek. Köszönöm Dóri

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#10 | Elküldve: 21 Már 2009 21:16 
Nekünk van 2 ivartalanított malink is.
Tudnod kell, h nem kis műtét, így az elsődleges dolog, h NAGYON megbízható és szakértő orvost találjatok a beavatkozáshoz. Felvágják (kb. 2cm) a popójánál és lesz benne néhány varrat, amit 1 hét után vesznek ki.
Amire majd oda kell figyelni:
1. kutyapelenkát kell beszerezni, h a vizelet ne érje a sebét és ezt szükség esetén cserélni/forgatni kell (1 kis csg elég, nálunk a 10 db-os elég volt a két fiúra és két szülésre is!)
2. naponta 2x minimum a szemét és az orrát tisztítani kell, mi ezt bővizes vattával tettük meg (nem tud mosakodni, m kap egy gallért!)
3. az elején még fáj neki a vágás, így nem nagyon mozog, ezért az ételt (főleg szénát!!) és itatót a közelébe kell tenni.
4. Figyelni kell az étvágyát, a székletét, a sebét, h nincs-e vmi probléma (a sebét nem kell kezelni!).
5. Ne legyen bent neki semmilyen házikó, m a gallér miatt nem tud bemenni. Mi a ketrec egyik csücskét letakartuk egy kis pléddel, így az szolgált neki bújóhelynek.
Mi naponta csak szigorúan 2x vettük ki a szem- és orrpucolásnál, viszont akkor kapta meg a zöldséget/gyümit és végig vakargattuk egy kicsit a hátát, hiszen azt sem nagyon tudja. Nagyon óvatosan szabad csak kivenni a sebe miatt!
Mi a többiek ketrece mellé tettük az ő kis magánzárkáját, h ne érezze magányosan magát, hiszen mozogni nem nagyon tud, viszont igényli a társaságot.
A varratszedés után veszik le neki a gallért és utána még egy picit meg fog látszani a helye a nyakán, de ez kb. 2 hét alatt eltünik.
Nekünk mindkét fiúnak van párja, társa és nagyon édesek. Kicsit költséges volt a dolog, de van 5 nagyon boldog malink és nagyon szeretjük őket))).
Mikor a lányom előrukkolt az ötlettel, kicsit megijedtem, de a második ivartalanításnál már elég könnyen ment a dolog.
Ha állatorvos kell, akkor szólj! Nyugodtan kérdezzetek, minden nap este benézek.

Szerző natasaxskizo
Tag Nő

#11 | Elküldve: 21 Már 2009 22:47 
mennyibe kerül egy ivartalanítás kb. mert még nem láttam sehol h írta volna valaki. ?
az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak.

Szerző malacokponthu
Tag Férfi

#12 | Elküldve: 21 Már 2009 22:50 
szia,

Pesten 7.500 ás 15.000 Ft körül, vidéken átlag 4.000 Ft.

Bálint
---------
Bálint
www.malacok.hu
---------------------------

Szerző natasaxskizo
Tag Nő

#13 | Elküldve: 21 Már 2009 22:58 
Csak indokolt esetben ivartalanítsunk? Szóval csak akkor ha valami egészségügyi probléma miatt KELL. éssegyéb. Mert gondolkoztam azon, hogy a három fiút (érdemesebb lenne a lányokat???) ivartalanítani, így elég lenne egy ketrecben tartani őket. Mivel a fiúk ketrece elég nagy és még oda férne a két lány is. És a másik ketrecet meg eladhatnám pl.! Vagy ne kockáztassak inkább?? Mert megfér igazából a másik ketrec is, csak érdekel
az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak.

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#14 | Elküldve: 21 Már 2009 23:57 
DEHOGY!!! A fiúk ivartalanítás után is összeverekednek a lányok miatt. Nálunk is a két fiú külön ketrecben van a saját háremével. A lányok folyamatosan kint vannak takarítás alatt, de a fiúk felváltva.
Natasa, a te helyzetedben akkor 3 ketrec kéne és egy fiú, egy lány lenne az ideális. Szerintem hagyd őket úgy, ahogy vannak, neked nincsenek problémáid a malackák között.
Mi 11.000-ot fizettünk, viszont tejesen zökkenőmentesen zajlott a dolog.

Szerző natasaxskizo
Tag Nő

#15 | Elküldve: 22 Már 2009 00:09 
Igazad van Gardosik
az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak.

Oldal  Oldal 1 / 48:  1  2  3  4  5  ...  44  45  46  47  48  Következő » 
Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás / Ivartalanítás Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®