Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás /  

Körömvágás ... de hogyan??

Oldal  Oldal 1 / 23:  1  2  3  4  5  ...  19  20  21  22  23  Következő »  
Szerző Gegec

Tag 

#1 | Elküldve: 13 Dec 2007 10:15 | Szerkesztve: Gegec 
Bár máshol is volt már szó gondozási kérdésekről, azért az ilyen természetű kérdéseknek itt a helyük. Azt szeretném kérdezni, hogy a malackák körmét egy meghatározott időszaktól kezdve kell rendszeresen vágni, vagy akkor kezdjem el nekik vágni, ha úgy ítélem meg, hogy már hosszúak (most pár hónaposak lehetnek a drágák)?

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 13 Dec 2007 17:21 | Szerkesztve: Gemon 
Ha engem kérdeznél, azt javasolnám, hogy kb. kéthónapos korában kezd el. Ez nem azt jelenti, hogy ekkor mindenképpen vágni is kell - malactól, tartási körülményektől és az adott egyéntől is függő, mikor mennyit kell "nyesni". Ekkor azért kezd el, hogy szoktasd ehhez a művelethez. Ha szükséges, vágsz egy picit, ha nem, akkor csak épp a hegyéből pirinyót vagy "úgy teszel", mintha vágnál, és utána rögtön jutalmazod. Ha így jársz el, később nagyobb a valószínüsége annak, hogy nem lesz annyira macerás, ugyanis a malacok többsége esküdt ellensége a karomvágásnak.

"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Agi
Tag Nő

#3 | Elküldve: 5 Feb 2008 15:57 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek kérni. Körömvágáshoz mit használtok? Megteszi a rendes körömvágó olló amit emberek használnak vagy muszály beszerezni állatkereskedésből spécit?
Előre köszi a segítséget
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Gemon
Admin Nő

#4 | Elküldve: 5 Feb 2008 16:08 
Én mindig humán körömcsipesszel vágom, nem szükséges spécit beszerezni, de a karom formájához igazodni kell, lásd részletesen itt:
http://www.gemon.ro/gondoz3.htm
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Agi
Tag Nő

#5 | Elküldve: 5 Feb 2008 23:17 
Köszi!!
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Varizsuzsa
Tag 

#6 | Elküldve: 11 Már 2008 17:56 
Jaj következő nagy dilemmám... A körömvágás...
Fehér a körmöcskéje, tehát lehet majd látni a hajszálereket, de nagyon félek nekifogni...
Olyan kis ugri-bugri... Félek, hogy megvágom...
Egyébként milyen időközönként kell vágni, illetve mekkorára?
Köszi!

Szerző Gegec

Tag 

#7 | Elküldve: 11 Már 2008 18:02 | Szerkesztve: Gegec 
Elég nehéz megvágni ollóval. Mi úgy szoktuk, hogy anyu fogja a malacot, felemeli, én pedig nekilátok a körmeinek. Az elején kicsit fészkelődtek, de aztán megszokták. De sosem volt olyan a helyzet, hogy megvághattam volna. Ne használj hegyes ollót, és akkor boztosan nem lesz gond! Hallottam azt is, hogy törülközőbe csavarták a malacot, hogy nyugton legyen. Ezt én is megpróbáltam, de nem sikerült, állandóan belebújtak a törülközőbe, nem lehetett velük mit kezdeni! XDDDDDDD

A milyen időközönként és a mekkorát kérdésre a honlapon van leírás. Mindehhez csak annyit, hogy ha megnézed, és hosszúnak találod a körmét, akkor vághatsz belőle (azt szokták mondani, hogy ha a lába a talajon van, éppen hogy érje a körme a földet, akkor megfelelő nagyságú).

Szerző Ada
Tag 

#8 | Elküldve: 20 Már 2008 16:31 
Sziasztok!A körömvágással kapcsolatba szeretnék kérdezni. 1, Vághatom sima körömvágó ollóval,amit mi emberek is használunk vagy szerezek be olyat ami a malackáknak való? 2. Mind a négy lábán vágni kell a körmöt vagy csak az elsőkön? 3. Az első lábain kb az értől számitva kb 3-5m hosszú a köröm, azt már le kell vágni?

Szerző Gemon
Admin Nő

#9 | Elküldve: 20 Már 2008 17:35 
1. Én humán körömcsipeszt használok, de egy jó ollóval is lehet, fontos, hogy a karom formájához igazodj, leírás a honlapon, itt.
2. Az elülső és a hátulsó lábakon is.
3. Talán mm-t akartál írni... Csak annyit nyisszants le belőle, amennyi elég ahhoz, hogy ne vágj az érbe. Pl. az elhanyagolt, hosszabb karmok hegyéből gyakran (3-6 naponta) kell vágni keveset, így lassan visszahúzódik az ér ami a karommal együtt nő. A honlapomon képet is találsz arról, milyen hosszú kell legyen ahhoz, hogy kényelmesen járjon/keljen, ne kunkorodjon befelé/vissza, ne legyen kényelmetlen ill. ne okozzon fájdalmat neki a járás.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Szuzi
Tag 

#10 | Elküldve: 4 Ápr 2008 20:55 
Sziasztok!
Ideje lenne levágni a malackám körmét de én nem merem neki és azt szeretném megkérdezni hogy kb. mennyibe kerül ha állatorvossal vágatom le a körmét???
köszönöm

Szerző Juca
Tag Nő

#11 | Elküldve: 7 Ápr 2008 14:22 
Szuzi!
500-1000 Ft /malac. Szerintem az 500.- reálisabb és nem is megterhelő összeg, hiszen kb. 1 hónapban 1x kell rááldozni. (az 1000 Ft már rablás, de sajnos vannak ilyen helyek is) Mellesleg a kutyakozmetikus is ért hozzá, de ők is hasonló árban dolgoznak.

Szerző Gicacska
Tag 

#12 | Elküldve: 25 Ápr 2008 19:44 
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy lehet e vágni a malackák körmeit, mert nagyon mar. Beszalad a pulcsim alá. és elég kellemetlen kiszedni onnan.
Egyébként, minden okés vele.Már nem nem rángatózik.

Szerző Gegec

Tag 

#13 | Elküldve: 25 Ápr 2008 21:43 
Hy! Nem csak hogy lehet, de kell is vágni a körmüket! ITT megtalálod az ezzel kapcsolatos infókat.

Szerző pildy
Tag 

#14 | Elküldve: 28 Júl 2008 17:20 
Átestünk ma Linzyvel az első körömvágáson...hát mit mondjak én jobban féltem mint ő . Szerencsére viszonylag könnyen ment...nem ragaszkodtam ahhoz h sorba menjünk, mindig épp azt a kis körmét vágtam, amelyiket hagyta. Sztem elég nagy szerencsém volt h ilyen nyugodtan tűrte, bár néha rám hozta a frászt mikor felcsipogott, csak úgy .
Viszont lenne egy kérdésem. Ő most olyan 4 hónapos..neki kb mennyit kell vágni a körméből? vagy ez malacfüggő? én pár milit vágtam, h véletlenül se érjek a rózsaszín rész közelébe. Esetleg nektek van vm tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?

Szerző DooDee

Tag 

#15 | Elküldve: 29 Júl 2008 20:15 
Szia pildy!
Nekem az idősebb malacom már egy éves múlt. Mindig azt szoktam csinálni, hogy sokszor keveset. Meg aztán nincs szabály sem, hogy mondjuk havonta kötelező levágni. Amikr úgy gondolod, hogy tudsz levágni annélkül, hogy belevágnál, levághatod. Ja, és egy jó tanács: minél többször vedd kézbe, mintha nyírnás, s csattogtasd az ollót a körmei felett, (nyírni persze nem kell, ha nem szükséges), hogy megszokja. Mert ha nem szoktatod hozzá (én a nagyobbikkal így jártam) nehezebb dolgod lesz. Ha meg véletlen belevágsz kicsit, akkor szesszel lemosod, s figyelj arra, hogy ne nyalogassa le.

Oldal  Oldal 1 / 23:  1  2  3  4  5  ...  19  20  21  22  23  Következő » 
Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás / Körömvágás ... de hogyan?? Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®