Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás /  

Heti étrendünk

Oldal  Oldal 1 / 39:  1  2  3  4  5  ...  35  36  37  38  39  Következő »  
Szerző ilweran

Tag Nő

#1 | Elküldve: 29 Már 2008 15:14 
Én kíváncsi lennék rá, hogy a ti malackáitoknak hogyan néz ki egy heti étrendjük hétfő reggeltől - vasárnap estig Szeretném minnél változatosabban etetni az enyémeket és szerintem ezzel az újdonsült malac gazdik is így vannak, szóval ötletelésre jó lenne ez a topic! Mit gondoltok? Várom a "menü-listákat "

U.I.: Igyekszem én elsőnek megírni
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."
/John Muir/

Szerző ilweran

Tag Nő

#2 | Elküldve: 29 Már 2008 17:27 | Szerkesztve: ilweran 
Malackáim étrendje

Hétfő:
- reggeli: alma szeletek
- vacsora: saláta

Kedd:
- reggeli: karalábé levele
- vacsora: paradicsom + kevés karalábé héj

Szerda:
- reggeli: répa szeletek
- vacsora: paprika szeletek saláta ágyon

Csütörtök:
- reggeli: kevés banán + répa levele
- vacsora: kelbimbó vagy brokkoli

Péntek:
- reggeli: kelkáposzta levele
- vacsora: uborka karikák

Szombat:
- reggeli: retek levele
- vacsora: répa és alma szeletek

Vasárnap:
- reggeli: paradicsom szeletek saláta ágyon
- vacsora: frissen szedett (falusi) fű


Ezen felül minden reggel és este friss vizet kapnak az itatóba, és friss szénát (rétit és gyógynövényeset) valamint délután szoktam betenni nekik kis tálkába malac tápot (magkeverék).

U.I. : Ez persze csak egy példa, évszaktól függően mást is tudok nekik beszerezni
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."
/John Muir/

Szerző Agi
Tag Nő

#3 | Elküldve: 29 Már 2008 20:19 
Én azt olvastam hogy a füvet (persze tisztát és nem vizeset) jó ha minden nap adagoljuk tavasztól őszig ameddig van, mert jó C-vitamin forrás. Jól tudom? Mert én minden nap adok nekik egy kis füvet (imádják).
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző lovas tnc

Tag 

#4 | Elküldve: 30 Már 2008 11:36 
füvet kertből is lehet szedni? Mert van jó fű a kertbe. Aszt hiszem én is kialakítok a malcomnak étrendet. szegény mostanába tengerimalckaján és répán él. De látom szereti a mandarint is.

Szerző ilweran

Tag Nő

#5 | Elküldve: 30 Már 2008 14:10 | Szerkesztve: ilweran 
Hát épp most írtam át a listán, ugyanis az enyémek nem eszik meg Az előző malacom se szerette a citrusféléket, szóval nem voltam meglepve De persze lehet próbálkozni, gondolom minden malackának más az ízlése Sajnos füvet csak hétvégén tudok szedni nekik olyan helyről ami tudom hogy tiszta és nem szennyezet

Ja és várom a ti malackáitok étrendjét is, vmi hasonlót mint az enyém, ha van rá időtök
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."
/John Muir/

Szerző blackgold
Tag 

#6 | Elküldve: 2 Ápr 2008 11:55 
Kedves ilweran!

Nem akarok én a gonosz boszinak kinézni, de olvasva soraid nagyon dühös lettem! Vagy teljesen tapasztalatlan vagy a malacok etetésével kapcsolatban, vagy rosszul tájékoztattak?
CSUPA OLYAN DOLGOKKAL ETETED A MALACODAT (MALACAIDAT) AMIVEL MEGNEHEZITED AZ ÉLETÉT!
Hogy miért? 1, a malac nem magevő! 2,- a malac nem majom, hogy banánt egyen! Felfujós ételeket mint soroltad: karalábé (minden K betüs ételre vonatkozik) nem szabad adni a malacnak, pont azért mert felfuvodik és nem jó a közérzete, sok gázt fog ereszeteni, tápanyagot meg nem kap belőle! SALÁTA: vegykezelt, amit bármelyik boltban, piacon kapsz TILOS a mlacnak adni, mert a halálát okozod vele! A paradicsom, paprika, uborka is vegyszeres, ezt mosással nem lehet lemosni, mert benne van a növényben amitől mint a saláta, szintén meghallhat a malac!
OLYAN ÉTELEKKEL ETETED A MALACODAT, AMIKKEL MEGÖLÖD ŐT!
Javaslat: ajánlom figyelmedbe nagyon sok megfelelő minőségü táp létezik minden vitaminnal és sok C vitaminnal (amit a malacod nem kap most meg) ami adható folymatosan előtte állhat, széna jobb minőségüt célszerübb venni, amit szivesen eszi malacod, folyamatosan előtte állhat. IVÓVIZ minden nap friss viz csőrős itatóból legyen előtte! Kaphat még malackád egész répát, felszeletelve (megmosva, megszáritva természetesen a végéből a vegyszeres részt levágva) alma (szintén megmosva, megszáritva) Petrezselyem (vegyszermentes) 2-3 szál naponta malaconként. A petrezselyemben van a legtőbb C vitamin amit a szervezetük nem tud előállitani, igy Neked kell pótóltatni napi rendszerességgel.
Jó étvágyat a malackádnak!

Szerző Gegec

Tag 

#7 | Elküldve: 2 Ápr 2008 12:38 | Szerkesztve: Gegec 
Azért ez nem teljesen így van. Lehet, hogy ez a K betűs dolog így van, nem vitatom. De számos helyen olvastam, hogy kis mennyiségben és nem túl gyakran ezek is adhatók. A saláta nyilván igaz, de az meg, hogy paprika, paradicsom vagy uborka ne lenne adható, az biztos, hogy nem, hiszen ezeket mindenhol melegen ajánlják a malacoknak hozzáértők és a szakirodalom. A paprika tele van C-vitaminnal, ami a malacnak ugye nagyon fontos. A táp önmagában nem feltétlenül elég, a malacnak kell a friss zöldség/gyümölcs is, és nem hinném, hogy egy répa kevesebb vegyszert képes felszívni, mint egy uborka. Mellesleg a vegyszerezettség minden növény esetében probléma. De az, hogy malacmegölést kiáltsunk egy ilyen étrendet olvasva, elég erős túlzás...

Szerző ilweran

Tag Nő

#8 | Elküldve: 3 Ápr 2008 21:31 
Szia balckgold!
Én se akarok gonosz boszi lenni, ahogy te mondtad, de akkor most én jövök a kioktatással, ha nem haragszol...
Először is kérdeznék valamit, ami viccesnek tűnhet...te burokban neveled a malacaidat vagy ők már olyan szinten vannak szellemileg, hogy levegővel táplálkoznak?
Na akkor menjünk sorban a rend kedvéért. Először is nem hinném, hogy tapasztalatlan vagyok, mert ez a második malac generációm, és az előző malackám is 6 boldog évet töltött velem és a felsorolt zöldségek ill. gyümölcsök közül ő is szinte mindet szerette, és képzeld 6 év alatt egyszer se kellett újraéleszteni Igen, nagyon felelőtlen voltam és nem tudtam kb semmit a malacokról, tehát magam tapasztaltam ki mindent, de a malacom élete végéig EGÉSZSÉGES volt!
1. Nem tudom mire érted, hogy magevő? Én a kisállat kereskedésben kapható dobozos tápot veszem nekik, de az olvastam sajátkezűleg is lehet nekik összeállítani magokból keveréket, ezért írtam ezt oda zárójelben
2. A malac tényleg nem majom, ezt jól látod Kb. egy harapásnyi banánt szoktam nekik adni, mert annál többet nem is kérnek belőle
3. Mint már írtam egy másik topicban is ez a K betűs szabály szerintem baromság, nagyon szeretik a káposztát is meg a karalábét is, de ennek ellenére max hetente kétszer kapnak ilyet, akkor is kis adagokat (2-3 levelet), a "táblázatba" nem írtam mennyiségeket és nem tom honnan veszed, hogy nincs benne tápanyag
4. A piacon szoktam nekik salátát venni, amit nem vegykezelnek és tudom, hogy kevés benne a tápanyag, de mivel szeretik néha adok nekik. De még ha vegykezelt is lenne, nem halnának bele, mivel mi is megeszünk egy rakás vegyszert és mégis életben vagyunk, a malacok szervezete is ellenállóbb lesz
5. Azt meg nem tudom kitől hallottad, hogy a paradicsom meg a paprika, meg az uborka is vegykezelt...de ha szerinted minden vegykezelt akkor kérlek oszd már meg velem mivel eteted őket, mert megöl a kíváncsiság!!!
A táblázat adatainak felét, csak hasraütésből írtam, magyarul FIKCIÓ, ez csak egy példa, hogy miket szoktam nekik adni és kb milyen változatosággal. Biztos vagyok benne, hogy vannak megkérdőjelezhető dolgok benne, de nekem eddig ez tök jól bevált, a malacaim boldogok és egészségesek, szóval szerintem nem én vagyok az, aki félre van informálódva kettőnk közül, de én ezennel lezárom a témát, nem nyitok erről vitát, te úgy eteted a tieid ahogy gondolod, meg én is, és ne haragudj, ha esetleg keményen fogalmaztam, nem a megbántás volt a szándékom, csak elmondtam a véleményem!
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."
/John Muir/

Szerző Agi
Tag Nő

#9 | Elküldve: 3 Ápr 2008 23:15 
Én sem értek teljesen egyet blackgolddal, de már ilweran nagyon jól leírta azt amit énis mondtam volna.
Szerintem mindent lehet adni csak mértékkel (jó, azért krumplit pl. inkább ne adjunk sose)..
"Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert."

Szerző Frida
Tag 

#10 | Elküldve: 4 Ápr 2008 15:05 
Kb. 15 évvel ezelőtt nem volt ez a bio-mánia, a vegyszerek viszont durvábbak voltak, mégis éltek emberek és malacok is vígan. A malacaim abból esznek biot, amiből gazdájuk. Ez nálunk kizárólag a répa és a csíráztatott búza, mert ezek nem olyan drágák. A többi zöldségnél meg vagy szerencsém van, vagy nem. Az árus rámondhatja, hogy nem permetes, meg bio... de aki a saját kertjében nevel, az tudja csak, mi az igazság. Persze egy biopiacon azért nagy eséllyel nem kapni vegyszereset, de a "sima"-piacon azért aratnak az ál-biosok.

Ha hozok malacomnak friss füvet, leveleket (pl. fűzlevél, pitypang), olyan helyről hozom, ahol nincsen autós forgalom. Egyénként én kb. minden gyüm.-zöldséget megkóstoltatok a malacommal, amit éppen eszem. Odavan a citrusokért, extázisba esik tőlük, mint az uborkától. Ha télen unja az almát, akkor citrommal lecsepegtetem neki és garantáltan befalja. A banánt is bepuszilja, de azt az elmúlt két év alatt talán 3x, ha kapott, akkor is csak egy karikát. Egyszer megevett egy kis karika póréhagymát is. Arra is nagyon berregett. Nem szereti pl. a fügét és a diót. K-betűsöket eddig nem kapott, de majd megpróbálok egy picit azokból is adni ezután, hogy változatosabb legyen az étkezése. Viszont eddig mindennap kapott sima rágcsáló magkeveréket, mert elhittem, amit a malacajándékozó és a kereskedő mondott. Most próbálom leszoktatni a magról...
Kap még idénytől függően almát, körtét, paradicsomot, paprikát, petrust, barackot, epret stb. Továbbá a gyógyteánk kiáztatott füvét mindig megkapja. Ha netán zöldségkonzervet (borsó, kukorica) eszünk, abból is kap egy kiskanállal, imádja. Odavan a mazsoláért (max. 1x kap hetente 2-3 szemet nasinak) és a szárazkenyérért (1x/hét). Ha vmi kekszet eszünk (nem csokisat!) akkor megszagoltatom vele azt is, aztán ha kér, kap egy mogyorónyit, nehogy kirekesztettnek érezze magát... Kiissza a bögrénk alját, ha tea vagy gyümölcslé van benne.
És hát szénát mindennap.

Szóval kedves ilweran, ha a hozzáértőbbek nem ellenzik, az én malacaim ételeit is kipróbálhatod, hogy berregtesd a tieidet.

Szerző ilweran

Tag Nő

#11 | Elküldve: 7 Ápr 2008 20:25 
Köszi Frida és többiek!
Örülök, hogy ti sem hiszitek azt, hogy cukorból van a tengerimalacotok! Én se értem, ezt a bio-mániát...ha én megeszem azt a zöldséget vagy gyümölcsöt, amit a boltban vagy piacon veszek, akkor a malackám miért ne ehetné? Mitől lenne az rosszabb, mint a bio? Mi is annyi szemetet megeszünk és mégis egészségesek vagyunk (általában) Sose adok nekik romlott vagy rossz ízű kaját, csak amit én is megennék!
Mazsolát én eddig csak a hörcsögömnek adtam, de majd kipróbálom, hátha nekik is ízlik Amúgy a hörim a cornflakes-et is nagyon imádja

Amúgy miért akarod a magkeverékről leszoktatni őket?
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."
/John Muir/

Szerző Gegec

Tag 

#12 | Elküldve: 8 Ápr 2008 10:22 | Szerkesztve: Gegec 
A tengerimalac nem magevő. A magok sok fehérjét tartalmaznak, ami károsan befolyásolja a malac szervezetének biológiai működését.

Amúgy én bio-boltban vásárolok a mallereimnek. Persze lehet, hogy kicsit túlságosan féltem őket, de az biztos, hogy attól, hogy az ember is megeszik mindenféle kaját, még nem biztos, hogy az használ, illetve hogy nem rövidíti meg az életét. A malac bizonyos dolgokra sokkal érzékenyebb, mint az ember, így nem lehet a kettőt összehasonlítani. Az ember szervezete sokkal több méreganyagot képes semlegesíteni vagy felvenni, mint a malacé, aki egy vegyszerezettebb salátától valóban meg tud feküdni, azért nem szokták ajánlani neki. Szóval ha bio-kajával eteti az ember, akkor lehet, hogy később erősebben reagál egy vegyszeres növény megevésére, de az tuti, hogy az ilyen étrend megnöveli az élettartamát (ha nem jön közbe más tényező, betegség, rossz tartási körülmények, baleset vagy ilyesmi).

Szerző Frida
Tag 

#13 | Elküldve: 8 Ápr 2008 16:32 
A hozzáértők nagyon ellenzik a maggal etetést. Ha igazuk nem is biztos, de tapasztalatuk az több van. Ha az ő malackáik egészségesek és hosszúéletűek, akkor lehet benne vmi.

Azért a bioetetéshez még hozzáfűzném, hátha vki nem gondolt volna rá, hogy a boltokban kapható, széna vagy táp (ami ugye növényi eredetű) nem bio. Szóval itt lehet beszélgetni mérgezett uborkákról és salátákról, viszont azt jó ha tudja mindenki, hogy a nem-bio gabonafélék vizsgálatánál, a gabonákban nagyon nagy arányban találtak növényvédőszer-maradékot. Konkrétan a gabonáról nem találtam sajnos anyagot (az újságot meg nem találom, amiben olvastam), viszont a zöldségekről-gyümölcsökről igen. Akit érdekel, itt megnézheti:

http://www.ontsz.hu/kep/jelentes2005.pdf
http://demo.itent.hu/mttt/portal/downloads/tanulm/12_Benyhe_Hatalane_szermaradek.pdf
http://www.levego.hu/kiadvany/vegyianyag/novvedo-szermaradv.pdf

Igen, tudom, a szénát nem permetezik, viszont ki tudja milyen területen kaszálják. (pl. autóutak mentén, vegyiművek, hulladékégetők környékén)

Szerző ilweran

Tag Nő

#14 | Elküldve: 8 Ápr 2008 20:52 
Hát biztos igazad van Gegec, csak tudod nem mindenki teheti meg, hogy mindent a bio boltban vásárol, mivel itt minden legalább kétszer annyiba kerül és Egerben pl én nem tudok olyan bio boltot, ahol zöldséget is árulnának, de ha tudnék ilyenről, akkor se vennék ott, mivel én is azt eszem amit a boltban és a piacon veszek. Abban viszont teljesen igazad van, hogy a malacot nem lehet összehasonlítani az emberrel. Mégis úgy gondolom, nem az számít elsősorban, hogy hány évet él, hanem az, hogy élete során végig boldog és egészséges legyen, mert mint ahogy írtad bármi közbejöhet, ahogy az embereknél is...
A magra visszatérve, én délutánonként szoktam nekik adni egy keveset és eddig nem volt vele semmi gond, valamennyi fehérjére pedig nekik is szükségük van. Vagy nem? Na mind1, én csak ismételni tudom magam. Az előző malacom 6 évig élt és egészséges volt, pedig nem olvastam utána, hogy mit lehet neki adni és mit nem. Most, hogy már utána olvastam, és "mindent" tudok róluk, szerintem a saját tapasztalataimmal összevetve, nem lehet gond.
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."
/John Muir/

Szerző Gegec

Tag 

#15 | Elküldve: 8 Ápr 2008 22:21 | Szerkesztve: Gegec 
Hát, szerintem nem annyira arról van szó, hogy nem mindenki teheti meg, mint inkább arról, hogy nem is nagyon akarják. Az emberek magukra sem hajlandók sokszor odafigyelni, hogy gondosan megválasztott alapanyagokat szerezzenek be, így arra meg még kevesebb az esély, hogy a malacoknak olyat adnak. Csak kíváncsiságból beírtam a Gugliba, van biozöldséges Egerben is.

Mégis úgy gondolom, nem az számít elsősorban, hogy hány évet él, hanem az, hogy élete során végig boldog és egészséges legyen, mert mint ahogy írtad bármi közbejöhet, ahogy az embereknél is...

Szóval akkor tökmindegy, ha mondjuk az ember csak 45-50 évet él, ha élete során boldog? Én ezt nem teljesen így látom. Szeretném, ha a malacaim minél többet élnének (a hosszú élet az egészségnek is jele), és ezzel is hozzájárulok ahhoz, hogy ez így legyen. Persze bármi közbejöhet, de nem arra számítok. Persze az is nagyon sokat számít, hogy a mallernek milyen adottságai vannak, az is nagyban belejátszik az élettartamába.

A malac a fehérjeszükségletét a visszaevett puha bélsárból fedezi. Ha magokkal eteted, akkor ez a visszaevés elmarad, ami azért veszélyes, mert a puha bélsárban nem csak fehérje van, hanem egy csomó vitamin meg ilyesmi, amire a mallernek nagy szüksége van.

Mindezt nem máshonnan tudom, mint Gemon honlapjáról. Nem hülyeség, ha elolvassátok!

Oldal  Oldal 1 / 39:  1  2  3  4  5  ...  35  36  37  38  39  Következő » 
Etetés, gondozás tengerimalac.gemon.ro fórum / Etetés, gondozás / Heti étrendünk Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 2
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®