Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés /  

Új társ

Oldal  Oldal 1 / 113:  1  2  3  4  5  ...  109  110  111  112  113  Következő »  
Szerző Évva
Névtelen 

#1 | Elküldve: 21 Dec 2007 18:33 
Van egy 2,5 éves fiú malackám és szeretnék társat neki.A kereskedésben csak lány volt és rám akarta beszélni, mert szerinte verekedni fognak a fiúk együtt, de szerintem csak azért mondta hogy vegyem meg tőle .Amilyen körülmények között voltak elhoztam volna inkább mindet, de sajna nincs hely.Szerintetek tényleg verekszenek a fiúk, ha egy kicsit vennék?

Ja és most vettem észre hogy a feneke két oldalán van két dodor ami olyan mintha a tojása lenne ha van nekik ilyen Olyan két nagy bab szemnyi dudor, ez normális?

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 21 Dec 2007 21:10 | Szerkesztve: Gemon 
Ha kölyköt hozol mellé, adott lesz a rangsor, a kölyök alárendelt lesz. Mosd ki a ketrecet alaposan, tegyél be friss almot, gazdagítsd az életteret függőággyal és/vagy más kellék(ek)kel és mindkettőnek tegyél be fekvőhelyet (törülköző, pokrócka). Ismertesd őssze őket semleges helyen, majd utána tedd mindkettőt a ketrecbe, lehet, hogy eleinte a nagy "rámenős" lesz, főleg, ha nőstényszagot érez rajta vagy nem képes felismerni a nemét. Ne várd el, hogy rögtön békés, csendes legyen a baráti viszony, a kergetőzés, szaglászás eltarthat addig, amíg meg nem szokják egymás szagát. Felborul egy adott rutin, nem lehet azt elvárni tőlük, hogy azonnal átáljanak a "mindennapokra", a rendreutasítások korszaka lesz ez, egy átmeneti állapot. Légy majd hát türelmes!

Olvasd el a Gondozás és Viselkedés oldalt is, a kérdéseid alapján úgy vélem, ez még nem történt meg.

Sikeres társítást!
...és gratulálok a felelősségteljes magatartásért. Ha mások is előbb informálódnának, és csak utána választanának, a társállattartásnak nem volnának annyi "buktatói".
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Gemon
Admin Nő

#3 | Elküldve: 21 Dec 2007 21:17 
A nemi szerv összehasonlítása céljából ajánlom ezt az oldalt a figyelmedbe, utána írd meg, ilyen-e?
http://www.cavyspirit.com/sexing.htm
(Female - nőstény, Male - hím, NEUTERED - ivartalanított, a többi értelemszerű)

Kapcsolódó téma - a GYIK oldalon írtam:
A hím heréje nem mindig látható, ezt képes a hasfalba behúzni (pozíciója változó, elhelyezkedhet a herezacskóban, a hasfalban, vagy valahol e két rész között).
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Évva
Névtelen 

#4 | Elküldve: 22 Dec 2007 16:46 
Köszönöm az infót elolvastam csak megerősitést akartam hogy vehetek mellé fiút, ami ma meg is történt.Nagyon édesek a kicsi elég bátor volt, Borzi a nagy meg tényleg rámenős mászna mindig ráfeléde azért jól megvannak nem csattogtatja a fogát hanem berreg neki gondolom udvarolA kicsi fején van egy kis kopasz folt, de nem nagy az normális vagy van valami baja?Amugy kint vannak az étkezőben ott tetszik nekik mert a székek lába alatt tekeregenek, meg letettem nekikegy polár kis plédet az alá bújnak be.Remélem jól meg lesznek.

Szerző Évva
Névtelen 

#5 | Elküldve: 22 Dec 2007 16:48 
hűű nem semmi képek róluk, akkor már tudom mi volt az neki, nem beteg csak tökös fiú

Szerző DinuS
Névtelen 

#6 | Elküldve: 11 Jan 2008 14:37 
Sziasztok!

Egy hete boldog tulajdonosa lettem egy kopasz malacnak, amit egy ismerősöm vett nekem mert már évek óta szerettem volna egy ilyen kis apróságot. Körülbelül 3-4 hónapos, kisfiú. Eddig egyedül tengette napjait a kereskedésben ahonnan való és azt mondták "jól elvan egyedül". Nekem ő az első malacom és ahogy egyre jobban utánaolvasok a témának, be kell látnom, hogy nem a legjobb neki egyedül. gondoltam kéne mellé még egy kisfiú, csak sajnos most nem tudok beruházni még egy skinnyre. Ezért arra gondoltam talán vehetnék mellé egy szőrös malackát, csak nem tudom mennyire jó az ötlet. Mert azt olvastam nem teljesen azonos módon táplálkoznak ill. a skinny talán sokkal érzékenyebb. Féltem hogy a hatalmi harcok során talán hamarabb megsérülne.

Mi lenne a legjobb a malacomnak? Ha várok amíg lesz módom venni mellé egy másik kopaszkát és addig egyedül lenne. Vagy tartható együtt egy szőrössel is????

Előre is köszönet minden tanácsért! Üdv.:Dina

Szerző Gemon
Admin Nő

#7 | Elküldve: 11 Jan 2008 18:02 | Szerkesztve: Gemon 
Társak

Lehet szőrős társa, biztosan örülni fog neki.

Készíts vagy vegyél függőágyat, akár kettőt is, a ketrec két végébe felkötözve, alája törülközőt vagy valamilyen rongyot - ha nem rágják meg -, hogy ez alá bújjanak, így a kopasz malacka is jobban védve van, ez meleget tart, és felülről a függőágy biztonságérzetet nyújt a félénkebbnek, de mégsem tud annyira elbújni, hogy később ki se dugja az orrát, ráadásul így a ketrecben nincs éles/kemény tárgy, aminek esetleg nekirohanhat a szőrnélküli kedvenc, ha kezdetben kergetőznek, esetleg nagyon pattognak örömükben (a társ láttán) és/vagy vitáznak. Aztán később, amikor már jól elvannak, lecsendesednek, beáll a rutin, tehetsz be/cserélhetsz kellékeket (pl. farönköt vagy faágakból összerakott minialagutat, egyebeket, hogy gazdagítsd az életterüket.

Mosd ki a ketrecet, amikor az új társállat megérkezik, friss alom várja, hogy a "tulajdonos" ne a területvédéssel legyen elfoglalva, neki is legyen kissé idegen az átrendezett környezet. A találkozás legyen a ketrecen kívül, és amikor beteszed őket, adj mindkettőnek fincsi valamit, külön de nem túl távol egymástól.

Sikeres társítást!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző evi
Tag 

#8 | Elküldve: 3 Már 2008 13:08 
Hello Gemon!

En 2 lanymalacot tartottam egyutt,(egyidoseket) az egyik par hete maghalt, 3 eves volt. A masik azota szerintem unatkozik, es nem eszik tul sokat, nem futtyog, berreg annyit. Ezen nem csodalkozom, nincs kivel kommunikalnia. De aggasztott, ezert akartam venni egy kismalacot melle, hogy legyen tarsa, de az allatkereskedo lebeszelt rola, mondvan nem engedi be majd a teruletere az ujat, mert az idegen, es halalra zaklatja majd a jovevenyt. Ez igaz? Felek hogy igy az unalomba hal bele. Legyszi adj tanacsot. (Nincs lehetosegem meg egy ketrec vasarlasara es mellehelyezesere, hogy halljak es lassak egymast.)
koszi evi

Szerző Gemon
Admin Nő

#9 | Elküldve: 3 Már 2008 13:48 | Szerkesztve: Gemon 
Szia Evi,

Ha mindenki arról beszélne, amihez ért, bizonyára nagy csend volna....

Vegyél/fogadj mellé egy kölyök nőstény malackát, és adj nekik egy kis időt, míg:
- az új malacka megtanulja a rendet (az idősebb majd éreztetni fogja vele, hogy mit mikor hogyan kell csinálni ahhoz, hogy alkalmazkodjon a "házi rendhez", ez nem egy életet veszélyeztető időszak, ez egy átmeneti állapot
- az idősebb megszokja a másik szagát, közelségét, mozgolódását, és esetenként a szemtelenkedéseit is
- a napok múltával az életükben kialakul a rutin

Itt nem ellenféllel áll szemben, egy nőstényről beszélünk. Egy hím tekinti annak a másik hímet a nőstény(ek) társaságában vagy azok szagát érezve, talán ebből indult ki az a kereskedő, mikor ilyen megtévesztő és a malackák számára rossz tanáccsal látott el.

Általában érvényes: jó mindent kritikus szemmel nézni, és még utána is olvasni, leellenőrízni, hogy a különböző vélemények, információk közül kiszűrd a szerinted helyes megoldást.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző evi
Tag 

#10 | Elküldve: 9 Már 2008 18:09 
Szia Gemon!
Megfogadtam a tanacsodat, (marc.3-i hozzaszolas), es vettem a 3eves, egyedul maradt lanymalacom melle egy kolykot, lanyt persze.Ketrecen kivul hagytam oket majd`egyorat ismerkedni, aztan betettem oket az alaposan kipucolt, alomcserelt ketrecbe. Egy joideig felugyeltem oket, de egyaltalan semmi gond nem volt. A nagy nagyon kedves vele, a kicsi koveti, es azota a nagymalacom vidamabb es jobban eszik, kevesebbet alszik. Nagyon orulok, koszonom a segitsegedet! Tovabbi jo munkat kivanok! evi

Szerző Zita
Tag 

#11 | Elküldve: 11 Már 2008 12:00 
Sziasztok!
Egy másik topicban (Száraz talpak) már írtam, hogy nagyon szeretnénk Rafi mellé egy új malackát, és nagyon készülünk jövetelére. A ketrecek nagyobbítása már folyamatban van, viszont újabb aggodalmam akadt... Már írtam pár szót Rafi tulajdonságairól, (egyébként ő kislány és 8 hónapos) rendkívül kommunikatív, egész nap dumál, olyannyira, hogy amikor kint van, 2-3 órán kereszül is csipog, hihetetlen. Ha ketrecen kívül van, szinte folyamatosan, megállás nélkül adja a jókedv-hangot. (Nem értem, hogy képes órákig csak beszélni, néha már aggódom, hogy be fog rekedni. ) Viszont arról még nem beszéltem, hogy mindemellett nagyon harapós is. Számomra is furcs, hogyan jössz-e ez a két teljesen különböző tulajdonság, az, hogy nem fél, kommunikatív, a legváratlanabb helyzetekben mégis elkezd harapni, ilyenkor egy egész sorozatot szoktunk kapni, ami nem fáj, de azért nem kellemes. Úgy kell elképzelni, hogy amikor ki akarom venni a ketrecből, rendszerint harapással fogadja, majd az ölemben egy perc múlva megnyugszik, elkezd csipogni, elnyúlik, tündéri alakzatokban tud pihenni. Aztán ha esetleg rossz helyre nyúlok véletlenül, (a hasa nagyon érzékeny ebből a szempontból), megint kapok egy sorozatot, majd visszafekszik és csipog újra. Amikor kint szaladgál, és lekuporodom mellé, és hívom, hogy Rafi, teper hozzám, mint egy kiskutya, hihetetlen... Ugyanakkor van úgy, hogy popcornozik egy sorozatot, száguld körbe-körbe, majd odaszalad hozzám, megsimogatom, erre ő jól megharap, majd újra csipogva popcornozik. Már sokmindenre gondoltam, hogy játékból harap, de szerintem inkább ezzel magamat akarom nyugtatni. A dominanciáját szeretné kifejezni? Már arra is gondoltam, hogy valójában nem a pozitív hangot adja, csak félreértem, de többször azonosítottam már az itt feltett hangokkal, és egyértelműen a boldogsághangot hallatja. Hogy jön össze a kettő, a harapás és emellett a boldog csipogás?
Ez egyébként nem magam miatt aggaszt, engem százszor is kárpótol a harapásokért, viszont félek, hogy az új malackával is ezt fogja csinálni. Nekem nem fáj, (azért nem kellemes), de a malackának gondolom jóval vékonyabb, sérülékenyebb a bőre, szerintem neki már igencsak fájna.
Persze ez nem tántorít el, csak ha lehet, szeretném megelőzni a bajt, mert nagyon félek, hogy nem szoknak össze, és megsérül az új malacka. (Olvastam, hogy rendkívül ritka, hogy egy malac harap, Rafi viszont napjában többször is teszi, talán ő egy különleges eset, főleg, hogy amellett, hogy harcias, harapós, rendkívül kedves és ragaszkodó is, hiszen gyakorlatilag hallgat a nevére!!! Bármikor, bármilyen esetben hozzászólok, szinte még nem fordult elő, hogy ne válaszolna vissza egy kis csipogással.)
Bocsi, hogy ilyen sokat írtam, csak árnyalni akartam a helyzetünket.
Előre is köszönök minden segítséget.
Szép napot!

Szerző Gemon
Admin Nő

#12 | Elküldve: 11 Már 2008 15:27 
Olvastam, hogy rendkívül ritka, hogy egy malac harap, Rafi viszont napjában többször is teszi, talán ő egy különleges eset,

Rafi nagyon édes de ugyanakkor igen erős jellem, tudja, mit akar és ezt ki is hangsúlyozza. Úgy gondolom, hogy mindig megerősítést (!) kap, "harapok és az történik amit szeretnék" vagy "most nincs kedvem" hagyj békén" stb. alapon. Ez csak bátorítja ezt a viselkedést, ki kell térni előle, ha legközelebb harap, ne vedd figyelembe, vagy előzd meg.

Egy példa: harap, amikor kiveszed - próbálj beszerezni egy olyan hengert (nekem pl. olyan van, amely a padlószőnyeg feltekerésére használatos), amelyben kényelmesen elfér, ezt beteszed a ketrecbe (mivel kíváncsi, belemegy, ha mégsem, tegyél be fincsi falatot), amikor benne van, a két végét befogod és így veszed ki, majd leteszed arra a helyre, ahová szoktad, elengeded a két végét és ő kimászik. Így nem is jut oda, hogy harapjon, az történik, amit te akarsz úgy, hogy közben nem stresszeled (ha nincs kedve valamihez, úgy éli meg, és harap).

Ez a viselkedés nem ok arra, hogy ne legyen társa, mikor megérkezik, semleges helyen ismerkedjenek meg, és közben monitorizáld őket. A ketrecet rendezd át teljesen (új kellékek, vagy a régiek másképpen, máshol), legyen tiszta, szagmentes, öblítsd is át ecetes vizzel, és számíts arra, hogy egy kicsit vitáznak vagy egyik-másik erőszakoskodik, mert ki kell alakulnia a rangsornak. Ha nem tudod megfigyelés alatt tartani, tegyél rácsot közéjük és az első napokban úgy figyeld őket, így tudni fogod, hogyan tovább, mikor lehet majd összeengedni őket.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Zita
Tag 

#13 | Elküldve: 11 Már 2008 16:33 
Rendben, köszönöm szépen! Majd beszámolok a fejleményekről, ha megvan a malacka!

Szerző Zita
Tag 

#14 | Elküldve: 12 Már 2008 20:39 
Kedves Gemon és a Többiek!
Tegnap este Rafi társat kapott, a párom meglepetésszerűen beállított egy nagy ketreccel és egy másfél hónapos, tündéri kislány malackával. Semleges helyen engedtük össze őket először, Tofu (az új jövevény) megdermedve gubbasztott a szőnyeg közepén, Rafi pedig csipogva körbejárta, majd elkezdte puszilgatni/harapdálni/nyalogatni (nem tudom, hogy pontosan mi volt), de 10-15 percen keresztül "tisztogatta" a szőrét a feje búbjától popsijáig. Úgy láttuk, minden rendben lesz, így beköltöztek a ketrecbe. (Hozzá kell tenni, hogy Tofu kb. akkora, mint Rafi feje; félek, talán túl kicsit hozott a párom...) Este nem volt semmi baj, csak annyi, hogy Rafi játszani akart vele, és néha durván nekiszaladt, attól féltem, összenyomja a picit.
Napközben külön voltak, mert kivételesen mindkettőnknek el kellett mennünk, és du. újra összetettem őket. Azóta viszont Rafi nem hagyja, hogy Tofi kijöjjön a búvóhelyéről, ahogy kijön, visszakergeti, néha meg is harapja, ahogy engem is szokott, és nem nagyon engedi enni, pedig direkt annyi kaja van bent, hogy ne tudjanak összeveszni, neki mégis mindig az kell, amit Tofu rágcsál. Mikor Rafi megkergeti, Tofu néha fel is nyikkant, ami tudom, hogy a fájdalom jele, mert amikor Rafi egyszer szurit kapott, ugyanezt a hangot hallatta. Ezzel együtt a kicsi csipogva közeledik általában Rafi felé, utánozni akarja mindenben, amit csinál, de Rafi elfergeti.
Nagyon félek, hogy baja lesz apróságnak, olyan pici és sérülékeny, de ugyanakkor azt is szeretném, ha összeszokjanak. Mit tegyek? Meddig hagyjam ezt a kergetőzést? Nem látuk sérülést Tofun, de félek, hogy csak idő kérdése.
Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Szerző Zita
Tag 

#15 | Elküldve: 12 Már 2008 20:58 
Bocsánat, elfelejtettem valamit, pár ez csak érdekesség, de Rafi, amióta Tofu megvan, a szokásos adagjának a háromszorosát eszi. (Pl. magokat eddig szinte nem evett, hiába kínáltam neki több fajtát, most meg a legnagyobb meglepetésemre a magokat is falja). És még annyi, hogy mindezekkel együtt úgy veszem észre, hogy Tofu sokkal hamarabb oldódik, mint Rafi oldódott, aki egyedüli malacként került hozzá. (Rafi az első két napban szinte nem evett, Tofu már egy órával érkezése után rágcsált).

Oldal  Oldal 1 / 113:  1  2  3  4  5  ...  109  110  111  112  113  Következő » 
Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés / Új társ Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®