Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés /  

viselkedési problémák

Oldal  Oldal 1 / 2:  1  2  Következő »  
Szerző vizilo
Tag Férfi

#1 | Elküldve: 13 Ápr 2015 04:37 
Sziasztok! Két nőstény tengerimalacunk van, Anga és Vöró. 3,5 éves testvérek. Vörót pár napja műtötték tojás nagyságú petefészekcisztákkal. Külön ketrecbe tettük, hogy pihenhessen. A kettejük ketrece egymás mellett van, hogy érezzék egymás szagát és tudjanak kommunikálni. Minden nap találkozhatnak mikor kivesszük őket, de az Anga mintha megőrült volna, bántja. Bökdösi a popóját, szaglássza, nyalogatja a picit begyulladt szemeit és ma megharapta egy picit a fülét. Ez volt az a pont, amikor elbizonytalanodtam, hogy jól tesszük-e, hogy összeengedjük őket. A Vöró először kb. fél nappal a műtét után elfordult Angától, utána amikor szaglászta Anga és már erősebb volt, emelte a buksiját, amikor szemben voltak. Utánakerestem a neten, de nem találtam semmit. Nagyon hálás lennék, ha valaki tanácsot adna, vagy ha találkozott már ilyen esettel, megírná, hogy most tulajdonképpen mi történik. Nem tudom, hogy számít-e, de péntek reggel volt a műtét és péntek reggelre Anga emelte a popsiját és csipogott, tüzelt.

Szerző Dorina19971205
Tag Nő

#2 | Elküldve: 13 Ápr 2015 22:54 
Szia. Azt tudod, hogy melyikük volt a domináns, a főnök a műtét előtt? Mert egy ilyen kis idő elteltével is megkérdőjeleződhetnek a szerepek. Lehet, hogy aki eddig most az alatvaló volt úgymond fel akar törni és vezér szeretne lenni... Ha erről van szó, akkor ismét el kell dőlnie ki a vezér. Kezeld úgy őket, mintha két idegen malacot kéne össze szoktatni.

Szerző Gemon
Admin Nő

#3 | Elküldve: 16 Ápr 2015 09:28 
...és közben gazdagítsd az életterüket, legyen több búvóhely, bővítheted emelettel a ketrecet, tehetsz le több helyre szénát és a fekvőhelyüket helyezd úgy el, hogy a szemkontaktus köztük akadályozva legyen.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző yessi2
Tag Nő

#4 | Elküldve: 18 Ápr 2015 05:16 | Szerkesztve: yessi2 
Sziasztok
Van két tengeri malackám, kb. 8hónapossak.Két lányrol lenne szó.Ma reggel arra ébrettem hogy az egyik nagyonn morog a másikra aszidtem hogy megint bolondoznak de soha nemcsinaltak egész nap! Az egyik ugyveszem eszre mind ha meg akarná támadni a másikat nemhagya itet mozogni mellete járkal oda visza es nagyon morog rá a másik csak ul es nyí mindig hangosabban.Van hogy abba hagya de par perc mulva megint elkezdi.Mitol van ez? Mit tegyek hogy hagya beken a masikat?Féltem szegenyt h valami bajt csinalnak egymasnak megkoszonem a tancsokat.Köszönöm

Szerző hannus97
Tag Nő

#5 | Elküldve: 18 Ápr 2015 20:37 
Sziasztok!
Van egy fiú tengerimalacunk, pár napja vettünk neki egy társat, egy sokkal kisebb fiút. Összeengedtük őket semleges területen, nem akartak verekedni, könnyen eldőlt ki lesz a domináns, úgyhogy ezzel nincs gond. A nagyobbik folyton rámászott a kicsire, először azt hittem hogy ez a dominancia jele, mert olvastam hogy így fejezik ki, hogy ki a főnök. De egy idő után feltűnt hogy mintha több lenne, olyan mozdulatokat csinált és egyszerűen nem hagyta békén a másikat, aki meg próbált menekülni. Olvastam hogy ez valami túlzott szexualitás, és hogy kicsit külön kell rakni őket. Különraktuk őket, egy idő után megint együtt voltak, de nem változott semmi. Fog ez változni? Mit tudunk csinálni? Most külön ketrecben vannak egymás mellett, de eleve azért vettünk mégegyet hogy ne legyen magányos úgyhogy nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni.

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#6 | Elküldve: 28 Ápr 2015 09:38 
Ha állandóan szétszeded őket, akkor állandóan újra kezdik, tehát ennek így nincs értelme. Biztos a kicsi neme????
A hímek így fejezik ki dominanciájukat, pozíciójukat az alárendelt malackával szemben. Nem kizárt, hogy ahonnan hoztátok, ott nőstényekkel volt együtt a pici, így olyan szaga is lehet. Én ilyen esetben egy kis könnyű babasamponos fürdést szoktam alkalmazni, vagy - állatkereskedésből kihozott cociknál - effipro spray-vel jól befújom és mindjárt nem érzi a másik a nőstény szagát.
A ketrec berendezése nagyon fontos azonos nemű malackák tartásánál, arra ügyelj, hogy mindkét cocinak legyen pihenésre külön helye, legyen menekülő út a kicsinek, ne legyen sarok, ahová beszoríthatja a nagy és ne egymással szemben legyenek a házak. Nagy marék széna a ketrec közepében mindig nagyon jó.

Szerző Timcsom
Tag 

#7 | Elküldve: 17 Nov 2015 13:20 
Sziasztok!
Két hím malackám van, az egyik 2 éves a másikat vettem mellé, a boltban azt mondták h 6-8 hetes. ez egy hónapja volt. Az összeszoktatás jól ment, az elején sokat berregtek egymásnak, és körbe körbe jártak, de úgy tűnt a nagyobb szerezte meg a hatalmat (ami ugye a normális..). de azóta egyre többet berreg a kisebb malac, és már 3szor is volt, hogy rápisilt a nagyobb malacra... A nagy malacot úgy tűnik nem igazán érdekli, ő nem is berreg, csak néha fordul oda így hirtelen, és akkor elijeszti a kicsit.... Gondolom akkor a kicsi most megpróbálja átvenni a hatalmat? lesz olyan, hogy ez abbamarad és békességben meglesznek? Egyáltalán így jól tudják érezni magukat? Segítsetek!

Szerző Gemon
Admin Nő

#8 | Elküldve: 24 Nov 2015 12:19 
Gazdagítsd az életterüket, tegyél be emeletet, mert ezzel is növeled a teret. Tegyél be több helyre szénát, változtasd gyakran a kellékek helyét, mindez serkenti a kutató-kereső magatartást és csökkenti az agressziót.
Olvasd el ezt is.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Borzika

Tag 

#9 | Elküldve: 13 Nov 2016 16:10 
Sziasztok!
Meséltem már Bobiról és Borziról akik egy ideje nem jönnek ki jól egymással! Voltak sérülések is ezért egy hónapig külön voltak!Most próbáltam őket újra összerakni ha az ölembe vannak nincs semmi gond azonban a takarítás után(minden kifertőtlenítettem ecettel)beraktam őket és az idősebb(Borzi) fölkergeti a fiatalabbat (Bobit)!Fogcsattogtatás berregés és rivalizálás folyik köztük ez elkeserítő!Mit tudnék tenni?Nem akarok semelyik malacomtól sem megválni!!!!!Ha valaki tapasztalt már ilyet a malacával az kérem írjon! SOS!
Aggódom értük nagyon!
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv:Borzika

Szerző Gemon
Admin Nő

#10 | Elküldve: 15 Nov 2016 12:58 | Szerkesztve: Gemon 
Nehéz hosszú távra megítélni, hogyan jönnének ki egymással, a tágas élettér - nagyobb ketrec gazdagon berendezve és szénával ellátva több helyen gyakran hoz pozitív változást, ha naponta legalább egy órát a ketrecen kívül is sétáltatva vannak és valóban nagy helyen lehetnek, ahol a pihenőhelyeik távolabb vannak egymástól, úgy, hogy egy kellékkel, vagy annak megfelelő elhelyezésével, esetleg egy halom szénával a szemkontaktus akadályozva van.

Figyeld meg, mi irritálja Borzit, egy adott helyet véd, kelléket vagy területet? Mekkora ketrecben vannak, képet tennél fel az életterükről?
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Borzika

Tag 

#11 | Elküldve: 19 Nov 2016 20:09 
Szia két szintes a ketrecük és egy lépcsőn lehet felmenni a második szintre!80cm mind a két alomtálca minden jóval el vannak látva!(hazikók két tanyér két szénatarta két itató és egy függóany!Lehet hogy az zavarja a Borzit hogy a Bob ivarérett lett??(eléggé hiperaktív lett a mostanság)
Meddig tart ez az allapot mikor nyukszik le ?
Valaszodat előre is köszönöm!
Üdv:Borzika

Szerző Gemon
Admin Nő

#12 | Elküldve: 23 Nov 2016 22:27 | Szerkesztve: Gemon 
A 80 cm-es ketrec főleg hímek esetén bizonyul kicsinek, akkor is, ha kétszintes, még nőstényeknél is az a jó, ha legalább 100 cm-es, mivel körbe szaladgálva, egyazon szinten tartózkodva szűk az élettér, nem tud elbújni ill. kitérni a másik elől Bobi.

Próbáltad bővíteni kifutóval a ketrecet? Pl. lásd http://www.gemon.ro/galerie/tarc-plimbare-kifuto/index.html
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Kati2
Névtelen 

#13 | Elküldve: 27 Dec 2016 21:21 
Sziasztok! Volna egy kérdésem, a következő a szituációm: 1 hete (meg még pár nap) kaptam ajándékba két malacot, kb 2 hónaposak lehetnek, de lehet, hogy még annyi sem. Az üzletben elmondtam az eladónak, hogy én két fiúcskát szeretnék és közösen meg is néztük őket. Ő is és én is megállapítottuk, hogy igenis fiúk. (Egyébként itt az oldalon nézegettem meg a képeket és azok után tanulmányoztam). A picik, Johnny és Sid, nagyon jól kijönnek egymással, happyk, pattognak, beszélnek stb.
Viszont elkezdték (gondolom én) eldönteni egymás között, hogy ki a főnök. Sokat olvastam, hogy hogyan is megy ez az egész náluk, mégis elbizonytalanodtam kicsit. Hol egyik, hol másik berreg, ingatják egymást, néha összekapnak kicsit. Johnny fel szokott mászni Sid fejére, olykor teljesen rákuporodva és beleharap (nem fájdalmasan, mert nem sír fel) Sid hátán a szőrbe, aztán kb. 2 másodperc múlva leszáll róla. Sid is szokott ilyent csinálni, de ő viszont hátúlról mászik rá Johnnyra, mintha párzani akarna, de nem igazán mozog, és ő is csak kb. 1-2 másodpercig. Most nem tudom, hogy ez normális viselkedés két hímnél? Így döntik el ki a főnök? Csak mert Sid viselkedése, ez a hátúlról való rámászósdi kicsit megrémített, hogy biztosan mindkettő fiú? Többszőr megnéztem már és a családom is egyetért azzal, hogy igen fiúk, de én még mindig parázok, mert nem akarok piciket. Segítsetek!

Szerző Gemon
Admin Nő

#14 | Elküldve: 28 Dec 2016 18:31 | Szerkesztve: Gemon 
Teljesen normális a meghágó viselkedés, hímeknél a dominancia ill. az erődemonstráció része. Erről olvashatsz többet itt és itt is.

Változtasd kissé meg a környezetüket, rendezd át gyakrabban (pl. alomcserénél) a ketrecet, ötleteket találsz a képgalériánkban és Az élettér gazdagítása fórumban.
Több helyre is tegyél le az alomra egy-egy marék szénát, hogy a szénatartóban fellelhető mellett kupacokban is találjanak itt-ott, mert ez jelentősen csökkenti az átmeneti időszakban az agressziót. Rejts el fincsi falatokat, hogy keresgéléssel, kutatással terelődjön el egymásról a figyelem.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Kati2
Névtelen 

#15 | Elküldve: 28 Dec 2016 21:53 
Gemon
Köszönöm szépen a választ! Most már megnyugodtam és megpróbálok valami ötleteket is a képgalériából, csak lássuk mi fér el a ketrecben Már elég jól kezdünk megbarátkozni egymással is, szóval hamarosan sor kerül az első hivatalos kiengedésre is a szobában, amit majd napi rutinná szeretnék bevezetni, mint régi malackáimnál tettem, gondolom az is segít majd

Oldal  Oldal 1 / 2:  1  2  Következő » 
Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés / viselkedési problémák Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 2
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®