Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés /  

Néhány új szokásra lettem figyelmes!

Szerző Samurai

Tag Férfi

#1 | Elküldve: 9 Máj 2015 22:02 
Sziasztok újból!!

Szeretnék tőletek megint kérdezni,mégpedig,hogy az idősebbik malackám 2 új szokásra tett szert.

Az egyik újdonság,hogy nagyon gyengéden párszor (2-3 alkalommal) megharapdálja az ujjamat simogatás után,illetve,ha a ketrecben matatok,igazgatom a környezetüket vagy szénát helyezek be. Ez miért lehet?

Másik dolog,hogy mikor ki akarom venni ugyanezt a cocát,akkor nagyon ellenkezik. Profi módon menekül,még meg is rúgja a kezem plusz van,hogy harap is,de nem fájdalmasat. Síró hangot is ad ki. Eddig MINDEN kivételkor fokozottan ügyeltem rá,hogy gyengéden,DE biztosan fogjam meg a malacot két kézzel, és egyszer sem okoztam neki fájdalmat,ő mégis retteg és "sír". Természetesen nem hirtelen mozdulatokkal közelítettem felé,hanem lassan és simogattam is,illetve beszéltem is hozzá,mielőtt megakartam emelni. Csendet is csináltam a szobába,hogy esetleges hirtelen zajoktól se ijedhessen meg. Kint létekor mindig jutalmazom,hol uborkával,hol petrezselyemmel (ez a kettő a favorit,meg még a paprika,de az elfogyott). Tudom,ahány malac annyi személyiség,és nem mind lesz olyan kezes,de mégis,ketrecen belül gyakran keresi a társaságomat,szereti ha simogatom..De,ha meg akarom emelni és magamhoz akarom venni,mert vagy foglalkozni szeretnék vele,vagy a ketrecet szeretném takarítani,akkor aztán elkezdődik a fentebb leírt "buli"...
Mi lehet a gondja? Csak szimplán ilyen a természete?
Attól félek,hogy a pocakjával gond van,bár egyáltalán nem tűnik betegnek,étvágya is ugyanolyan mint volt,így nagyon bízom benne,hogy nem betegség előjele lehet ez... Amúgy olyan 3 hete kezdte ezt az "őrjöngést".

Sajnos mivel az én malacaim "éjszakai malacok" így effektíve a nappal nagy részét átpihenik,így nehéz megmondanom,azt,hogy levertebb-e az átlagnál,de így a késő délutáni órákban elég sokat szokott mászkálni a ketrecben és imád a falétrán ücsörögni és bámulni.

(2 lány tengerimalacról van szó)

Szerző blanche

Tag Nő

#2 | Elküldve: 9 Máj 2015 22:52 
Samurai
Az ujjharapdálást nekem is szokták csinálni, főleg a kisebbik. Ha az ölemben vannak, akkor csinálják, ha pisilniük kell, egyébként "kaját akarok" a jelentése.
A kivétellel kapcsolatban: nálam ez folyamatosan változik. Van, hogy simán hagyják, hogy kivegyem őket, mostanában viszont ők is úgy reagálnak, mint a tieid, megy a futkározás és a sírás, de ez inkább hiszti. Ez teljesen normális, és mint mondtam, időszakonként változik. Nyugodtan vedd ki őket akár napi többször, így szokni fogják, és jó ötlet, hogy jutalmazod őket, de uborkából és paprikából ne kapjanak sokat, elég sok vegyszert tartalmaznak, kivéve, ha bio. Szerintem nem kell aggódnod!

Szerző wolfy

Tag Nő

#3 | Elküldve: 9 Máj 2015 23:58 | Szerkesztve: wolfy 
Szia!

Tapasztalatom szerint az ujjharapás ha gyengéd, nem jelent rosszat, sőt! Nekem nyalogatás közben szokták gyengéden rágcsálni a kezem ami pont, hogy jó érzés és kedveskednek vele. Ha nem nyalogatják a kezem többnyire azt tesztelik, van-e nálam kaja illetve a kezem kaja-e.

A másik esetben osztom blanche véleményét miszerint csak hiszti. Néha az én malackáim is szoktak hisztizni, főleg Zeusz aki amúgy sem szereti ha simogatom és csak akkor hagyja ha éppen kedve van hozzá. Ettől függetlenül többnyire a nyüszítés csak azért van mert hisztiznek. Az is lehet, hogy véletlenül meghúztad a szőrét miközben kiemelted. Ha nagyon futni akar, ellenkezik akkor előfordulhat.

A másik amit lehetségesnek tartok, hogy esetleg olyankor próbáltad kivenni, mikor pisilni-kakilni vagy enni akart. Nálam akkor szoktak nagyon futni mert tudják hogy amikor kézben vannak nem szabad, ilyenkor egyből jeleznek is hogy vissza akarnak menni a ketrecbe (ruhaharapdálás, pattogás) majd pár perc múlva hagyják hogy kivegyem őket.

Véleményem szerint túl lassan nyúlni feléjük sem célszerű, mert meglátják a lehetőséget a menekülésre illetve minél tovább tart hogy megfogd őket annál tovább stresszelik magukat azzal, hogy vajon mi fog történni. Hirtelen hozzájuk nyúlni nem szabad mert megijednek, de fontos hogy légy határozott, ne legyen lehetőségük futni (mivel a kergetés csak nagyobb félelmet kelt bennük).

Ha úgy gondolod hogy esetleg a pocijukkal van a gond akkor végül is ártani nem árt megnézetni egy dokival de nem tartom valószínűnek hogy mindkettő egyszerre lesz beteg így, inkább csak ellesik egymástól a viselkedést. Ha pedig te megadod magad a hisztinek, megtanulhatják hogy a nyüsszögéssel elérik amit akarnak.

Nem vagyok szakértő, ezek csak a saját tapasztalataim, de szerintem egyik sem utal komoly gondra.
mliaim: Joker(R.I.P.), Zeusz, Murci(R.I.P.) és Tobi :)

Szerző Samurai

Tag Férfi

#4 | Elküldve: 10 Máj 2015 11:28 
Blanche és Wolfy nagyon szépen köszönöm a segítséget
Akkor picit változtatok az "elfogási" technikán

Igen,oda figyelek arra,hogy miből mennyit kapjanak,mert sajnos itt a közelünkben nem nagyon van biobolt,ami pedig viszonylag közel van,az meg árban eléggé el van szállva,így nem mindig tehetem meg,hogy ott vásároljak nekik. De mamáméknak kertjéből rövidesen fogom tudni hozni nekik a finomságokat.

Őszintén szólva,orvossal nem igazán szeretném őt stresszelni,ha csak nem javallott. De igazatok lehet,mert éjszaka fent maradtam jó sokáig és mit ne mondjak...nem semmi,hogy mit alszok én át éjszakánként :D nem hinném,hogy egy beteg kis coca ennyire aktív lenne....a wc papír gurigát -amibe szénát teszek nekik,hogy játszhassanak vele,csipegethessenek- leszakították,a kis létrájuk is lent volt a forgácsban reggelre mire felkeltem,ami amúgy a ketrec rácsaihoz van rögzítve (ezt még mindig nem értem,hogy csinálták,de nincs meredekre,illetve magasba rakva a létra,így megsérülni nem tudnak,de erre valamit kitalálok,hogy nehogy rájuk essen) és amilyen futkározás is volt a ketrecben,hát az felért egy Forma 1 nagydíjjal. Nem meglepő,hogy a kora délelőtti és kora délutáni órákat pihenéssel töltik :D

Szerző blanche

Tag Nő

#5 | Elküldve: 10 Máj 2015 14:22 
Samurai
Teljesen biztos, hogy nem kell őket orvoshoz vinned. Az én malacaim is inkább éjjeli baglyok, rájuk is kell csuknom az ajtót, hogy tudjunk aludni. Biozöldségeket sima szupermarketekben is vehetsz (Lidl, Tesco), én a "keveset, de akkor jó minőségűt" elvet követem: nálam csak minden másnap kapnak zöldséget, és akkor sem sokat. Vannak, akik akár napi háromszor is adnak nekik, ezt én állatorvosi tanács és saját tapasztalat alapján is soknak gondolom.

Szerző Samurai

Tag Férfi

#6 | Elküldve: 10 Máj 2015 20:59 
blanche
Nem is tudtam,hogy a Lidl-ben is található Biozöldség. Köszönöm szépen a felvilágosítást. Általában a közeli Interspar-ból szoktam vásárolni,én nem igazán szoktam variálni,ha a személyes étkezésemről van szó :D de a malacok kedvéért látogatni fogom rendszeresen a Lidl-t.

Én mondjuk naponta kétszer szoktam nekik zöldséget/gyümölcsöt adni,reggel 7-kor és este 7-kor. Természetesen mértékkel kapnak,nem adok nekik sokat. Nappalra van nekik egy fél maréknyi táp (valamely kiadás a Versele laga családból) és sok-sok széna,este pedig kapnak 1 marékkal a megmaradt táp mellé,meg még egy nagy adag szénát. Hetente egyszer,minden szombaton pedig c-vitaminos vizet itatok velük (Versele Laga féle C vitamin). Amúgy gyümölcsök tekintetében fantasztikus,hogy mennyire válogatósak....se alma,se körte,se narancs nem kellett nekik...amit eddig elfogyasztottak,ugyanakkor imádják az az eper és a banán. Ráadásul a kis fiatal cocámnak fehér szőr borítja a pofikáját és nagyon aranyos,mikor az eper picit megfogja a pofiján a szőrt :D Igazi kis vérszomjas fenevad látszatát kelti :D

Szerző blanche

Tag Nő

#7 | Elküldve: 10 Máj 2015 21:59 
Samurai
Nálunk a gyümölcsök annyira nem mennek, ők céklaevés után néznek ki úgy, mintha kirúzsozták volna egymást. A C-vitaminról szintén megoszlanak a vélemények, nekem az egzotikus dokim azt mondta, hogy a táp (főleg, ha Versele Laga) fedezi a szükségletüket, szerinte a kúraszerűen adagolt vitamincseppekkel az a baj, hogy hiánytüneteket (skorbut) okozhat a hirtelen megvonás.

Szerző Majti09
Tag Férfi

#8 | Elküldve: 24 Jún 2015 00:28 
Nem szerettem volna még egy témát létrehozni, azért írok ide, a malim egy ideje (mióta megszokott engem) az orrával hirtelen egy kicsit arréb löki a kezemet ha berakom (ritkán fordul elő, főként ha közel teszem a ketrec oldalához) és ha berakom a házát, azt is felborítja előszeretettel, mi miatt teszi ezt a két dolgot?
(Nem zavar, de kíváncsi vagyok rá )

Szerző Gemon
Admin Nő

#9 | Elküldve: 24 Jún 2015 13:03 
Ez egy természetes reakció, teszi ezt, amikor útjában áll valami, arréb tolva ill. félre lökve, kiválthatja kölső inger a fej tájékán (pl. egy tárgyat vagy a gazdi kezét hárítja el simi közben a fejével).

Gazdagítsd a környezetét, rendezd át gyakran a ketrecét, cseréld olykor le a házikót, betéve emeletet, amely szintén búvóhelyként szolgál, miközben bővíti a teret is, lásd itt.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző mark
Tag 

#10 | Elküldve: 28 Jún 2015 00:31 
Szerintem amikor a fejével arrébb bök, vagy gyengéden megharap, az azt jelenti, hogy hagyd békén, nyugton nekem is szokta a kisebb csinálni.

Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés / Néhány új szokásra lettem figyelmes! Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®