Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés /  

Ellenseges tengerimalac

Szerző Cealena
Tag 

#1 | Elküldve: 29 Aug 2017 17:41 
Sziasztok!
Hogy ne legyen egyedul a malackank (negy eves) ezert kereskedesbol vasaroltunk neki egy tarsat (fel eves). A regi malacunk bar dominans, de nem ellenseges, meg az ujonc, ha mar meglatja borzolja a szoret es csattog. Osszeengedeskor (ket alkalommal probalkoztunk) minden alkalommal nekiment a nagynak. (Nekialltak teljesen normalisan berregni majd bekattan es ragugrik, hogy megharapja). Ket himrol van szo. Van esely meg arra, hogy osszeszokjanak vagy sajnos uj gazdat kell keresni az uj malackanak? ( Nem ferne el meg egy ketrec a regi malackank kecoja melle es nem is hinnem, ha egymas mellett lennenek a csattogason kivul barmi mast csinalnanak..)

Szerző Cealena
Tag 

#2 | Elküldve: 29 Aug 2017 17:45 
Illetve kiegesziteskent: Ha peldaul megsimogatom a nagyot aki emiatt berregni kezd, a "kicsi" nekiall visitani/ha a "regi" malac van kiengedve es setalas kozben pruttyog arra is normalisan valaszol, viszont szemtol-szemben nagyon aggressziv.

Szerző Gemon
Admin Nő

#3 | Elküldve: 31 Aug 2017 19:53 
Az újonann hozott malackát egyből a ketrecbe tetted?

Semleges helyen kell őket megismertetni, több helyre letenni egy marék szénát, bujót, elrejteni jutalomfalatokat, hogy a kutatással, keresgéléssel legyenek elfoglalva.
Ha ott minden jól alakul, akkor mehetnek a frissen almozott, szagmentes ketrecbe, ahol a kellékek is szagmentesek (lemosva előtte). Ügyelni kell arra is, hogy legyen mindegyiknek kényelmes fekhelye, és olyan elrendezés a ketrecben, amelynél a szemkontaktus akadályozva van, és ahol kitérhetnek egymás elől, egyik sem szorul be valahová, van menekülési útja.
Ha nem egyeznek, akkor a ketrecet kell ideiglenesen ráccsal ketté választani, hogy csak érezzék egymás szagát, de ne tudjon egyik sem a másikban kárt tenni. Minden nap kis időre kitenni őket egy ilyen http://www.gemon.ro/galerie/tarc-plimbare-kifuto/index.html területre, hogy lassan megszokják egymás szagát, ez csökkenti az agressziót.

A kicsi serdülőkorban van és próbálgatja az erejét, tanácsok itt.

Olvasd el itt is az üzeneteket.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Cealena
Tag 

#4 | Elküldve: 31 Aug 2017 22:48 
Semleges helyen voltak, bujokkal es szenaval a leirtak szerint. A ketrecbe ez utan a ket eset utan nem mertuk osszerakni oket. Most ket kulon ketrecben vannak egymas mellett es ugy tunik, hogy kezdenek megbekelni egymassal racson keresztul. A szobaba szoktam oket felvaltva kiengedni (Vannak kint jatekok, bujok igy azon is tudjak szokni egymas szagat.) Viszont kicsit felek, hogy ennek ellenere is verekedni akar majd az uj malacka az osszeengedesnel. Koszonom a segitseget es a ket linket, megyek is olvasni.

Szerző Gemon
Admin Nő

#5 | Elküldve: 3 Sze 2017 11:14 | Szerkesztve: Gemon 
Segíthet az, ha gyakran találkoznak ketrecen kívül ingergazdag környezetben, a serdülőkor miatt most a hormonok hatása alatt megnőhet az agresszivitás, legtöbbszür ilyenkor merül fel a ragsorvita. A malackák rangsor szerint élnek, lehet eleve adott (pl. egy kölyök és felnőtt esetében), vagy az egyedek megküzdhetnek ezért (serdülőkorban a kisebb próbálkozik) mindaddig míg el nem döl, ki lesz az alfa, ill. alárendelt.

A rangsorban feljebb elhelyezkedő egyed domináns a másikkal szemben, valószínüleg ezt a helyet szeretné elérni az újonnan hozott, ezért kell segíteni a békés együttlétet a semleges helyen való talákozásokkal. Hosszú távon eredményt hozhat, ritka esetben az is megtörténhet, hogy nem egyeznek, érdemes azonban próbálkozni, lehet csak idő kérdése, pl. amikor a serdülőkorból kilép, beáll a rutin és minden rendben megy.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Cealena
Tag 

#6 | Elküldve: 24 Sze 2017 16:30 
Eddig mindketten egymas melletti ketrecben voltak es ma engedtem oket ismet ossze. (Eddig felvaltva rohangaltak a szobaban.) Semleges helyen voltak, de a kicsinek igy is az elso dolga volt hogy a masik torkanak ugorjon. Ezek utan mar nem nagyon szeretnem ismet osszerakni oket ertelem szeruen.. Mivel kisallatkereskedesbol jott igy a kora is saccolva lett es felek, hogy mar reg tul van a serdulokoron.

Szerző Gemon
Admin Nő

#7 | Elküldve: 24 Sze 2017 16:37 
Nehéz lehet ilyen esetben dönteni, hogyan tovább, ha nem egyeznek továbbra sem.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Cealena
Tag 

#8 | Elküldve: 24 Sze 2017 16:40 
Vagy esetleg hagyjam hogy szetharapdaljak egymast? Mert ha en nem valasztanam szet oket, szerintem az ujon kepes lenne megolni a regi malacunkat. (Tekintve hogy az en kezem is tele van sebekkel meg valoszinubbnek tartom..) Hiaba vannak osszerakva semleges helyen ha osszeverekednek. Az meg, hogy ket ketrec van nem megoldas tekintve, hogy amelyikben az uj malacka van egy joval kisebb ketrec. (kb 70x40 + ket emlet) a masik malackanak meg egy ferplastos szazas kecoja van, szoval egyik sem az a hu-de-nagy. (Ezt probalom kompenzalni azzal, ha itthon vagyok folyamatosan ki tud jonni futkoraszni, de ugy, hogy folyamatosan valtogatnom kell oket, hogy ki legyen kint elegge kenyelmetlen szerintem nem csak nekem, hanem a ket malscnak is.

Szerző Gemon
Admin Nő

#9 | Elküldve: 25 Sze 2017 17:09 | Szerkesztve: Gemon 
Sajnos, ez is megtörténhet, ritkán ugyan, de erősen domináns malacok esetén van ilyen, hogy semmiképp sem egyeznek.

Ilyen esetben, ha nem segítenek az agresszivitást csökkentő alkalmazások, akkor:
1. megoldás a külön kertrecben tartás, egymás mellett,
vagy dönteni, melyiket tarjuk meg és melyiket adjuk örökbe úgy, hogy a továbbiakban
2. az otthoni (az, amelyiket te megtartod) és az új gazdihoz is került (amelyiket örökbe adod) társítható egy egyhónapos kölyökkel (ugyanis ez esetben a rangsor már eleve adott, a kicsi a kora miatt alárendelt lesz és nincs veszekedés)
3. vagy egy másik megoldás lehet még az, ha egy hozzáértő állatorvos által ivartalanításra kerül az agresszív hím, hogy egy nősténnyel élje le az életét, így a nőstényt nem képes megtermékenyíteni (ez utóbbi a biztonságosabb, mivel serdülőkorban sem kerülhet sor rangsorvitára, mint két hím esetén).
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Viselkedés tengerimalac.gemon.ro fórum / Viselkedés / Ellenseges tengerimalac Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 2
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®