Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom /  

Élősködők

Oldal  Oldal 1 / 61:  1  2  3  4  5  ...  57  58  59  60  61  Következő »  
Szerző Zsuzsi

Tag 

#1 | Elküldve: 12 Dec 2007 16:07 
Üdvi!

Már másfél hónapja felfedeztem (a vásárlása napján), hogy atkás a tengerimalacom. Konkrét atkát nem láttam, csak millió petét a szőrre tapadva. Elvittem állatorvoshoz, szurit kapott. A peték száma lényegesen lecsökkent, de még mindig van. Kéthetente viszem vissza ismétlő kezelésekre. A doki szerint én semmivel nem tudok segíteni, hogy gyorsabb legyen a gyógyulás, mert ez makacs fajta atka. Szeretném a ti véleményeteket is kikérni, hogy valóban nem lehet semmivel se rásegíteni ( fürdetés, sampon) a gyógyulásra? ( Gyanakvó típus vagyok, felmerült bennem, hogy a doki esetleg a saját pénztárcája érdekében beszél... nem tudom). A ti tapasztalataitok alapján meddig tarthat egy ilyen kezelés? Egyszer már volt atkás malacom, azt egy szuri helyre rakta, habár másféle fertőzés volt.

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 12 Dec 2007 18:19 | Szerkesztve: Gemon 
Szőratka-fertőzés esetén a szuri nem segít.

1. Hatásos ilyenkor a SH-Rodemectin spot on oldat, melyből egy-egy cseppet a fülek mögötti szőr nélküli területre, és egyetlen cseppet a farára, szintén a bőrre ajánlott kenni. Külsőleg a spot on adagolás 0,5 mg/ttkg, vagyis egy egykilós malacnak 0,5 mg Ivermectint lehet adagolni, ez biztonságos és hatásos (figyelem, mg és nem ml, a kettő nem ugyanaz).
http://petpatika.hu/content.php?id=304&katid=S&alkatid=67
Ezt egy hét után meg kell ismételni.
2. Ha valamilyen ok miatt a fenti spot on készítmény nem elérhető, lehet más módon is kezelni, pl. lehet piretrintartalmú cicasampont venni, olyat, amely kiscicáknál is alkalmazható, a következőképpen járva el:
http://www.gemon.ro/eloskodok4.htm#sampon
vagy sampon HELYETT (nem azzal együtt) Insecticide2000 sprayyel kezelni, ez a samponhoz hasonlóan szintén piretrin-tartalmú készítmény, ha ezt választod, a szemét, orrát, száját eltakarod, amikor befújod vele.

Ne felejtsd el: minden olyat, amivel kontaktusba kerül, ketrecet, kelléket, kefét stb. alaposan le kell mosni, majd ecetes vízzel leöblíteni, utána pedig tiszta vízzel. Minden kezelés után tiszta almot tegyél alá, hogy ne fertőződjön újra.

Sikeres kezelést!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Zsuzsi

Tag 

#3 | Elküldve: 12 Dec 2007 19:26 
Köszönöm a választ!

Szerző Zsuzsi

Tag 

#4 | Elküldve: 13 Dec 2007 19:53 
Ismét elvittem Törpit állattorvoshoz, megmondtam neki, hogy mit ajánlottál. Egész kompromisszum képes volt.
A fejlemények a következők:
-SH-Rodemectin spot on oldat van a szuriban is... ami amúgy nem mutatkozott hatásosnak.
- a piretrin tartalmú készítményeket nem ajánlja kisállatoknak, mert annyira nem tesz jót nekik, és előfordult, hogy nem csak az atkát ölte ki...
- előkotort vmi sprayt is (lehet, hogy az insecticidet, vagy vmi mást), de dobta is félre, mert alkoholos oldószer van benne, ami kiüti a malacot
- Konzultált több másik orvossal, akik főleg kisemlősökkel foglalkoznak, hogy egyetértenek-e abban, hogy a malacot kezelheti Frontlinenal. Végül megegyeztek a Frontlineban, mert a többi orvos is eredményesen használja.

A Fontline elvileg kutyáknak és macskáknak fejlesztett készítmény, minden elősködőt elpusztít 24 órán belül, és 1 hónapig védelmet nyújt. Törpi egy fél adagot kapott a bőrére csöppentve ( hátára, és kérésemre a füle mögötti kopasz területre). Valami miatt ez mégsem lehet olyan ártalmas a malacokra nézve, mint a piretrin tartalmú készítmények. A kémiai hátterét nem értem.

Majd írom a fejleményeket, hogy ez mennyire hatásos.

Szerző Gemon
Admin Nő

#5 | Elküldve: 14 Dec 2007 11:48 
Érdemes kihangsúlyozni, hogy a szőratkákra csak akkor hatásos az Ivermectin tartalmú készítmény, ha azt külsőleg (spot on) alkalmazzák, a bőr alá adott injekció nem képes elpusztítani.
A piretrintartalmú készítményeknél nagyon oda kell figyelni a koncentrátumra, pl. samponnál olyat kell használni, amely kiscicáknál is alkalmazható, így biztos nem lesz semmi gond.

Gyógyulást Törpinek!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Betti
Névtelen 

#6 | Elküldve: 28 Dec 2007 01:12 
Sziasztok! Debrecenben nem tudtok olyan állatorvost ajánlani aki kifejezettem kisállatspecialista? Szerencsére még nem kell, de szükség esetére szeretném tudni kihez vigyem a malackámat, az előző szegény azért halt meg mert az orvosnak egyértelmüen gőze sem volt mibaja, kutyához-macskához értett, máshoz nem. Féltem a malacom. Mail: cam_pa_ri@citromail.hu Előre is köszi

Szerző Lütyő
Névtelen 

#7 | Elküldve: 1 Jan 2008 02:38 
Betti!
Én a Hatvan utcára vittem és ott kapott kezelést élősködökre,bár igaz most megint sebes a háta szegénykének.
De ez nem az ő hibájuk szerintem.
Te melyik dokinál voltál?

Szerző Gemon
Admin Nő

#8 | Elküldve: 9 Jan 2008 13:10 
Ha megint sebes a háta, ezt kezelni kell. Akár gombás fertőzés is okozhat ilyen tüneteket, vagy pl. atkafertőzés is. Ha nem volt rendesen kikezelve, vagy nem a megfelelő kezelést kapta, akár kiujulhat vagy felülfertőződhet.

Mindenképpen adj neki Cebion cseppet, legalább 10 napig naponta egyszer 2-4 cseppet és vidd el egy másik rendelőbe. Addig is, átmenetileg kezeld Betadine fertőtlenítővel, naponta 1-2x, ez egy oldat, amit humán patikában vásárolhatsz meg, ilyen egy malackás háznál (és nemcsak) mindig jó, ha kéznél van.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Névtelen
 

#9 | Elküldve: 14 Jan 2008 22:50 
Sziasztok!
Én 3 hete vagyok malac tulajdonos, és sokat vakarózik, még a füle hegye is vérzett egy picit. Szerintem atkás. Az üzletben azt mondták babasamponnal fürdessem meg, de jobban venném egy állatorvos tanácsát is. Győrban tud valaki jó malac orvost?
Köszi
Eszti

Szerző Névtelen
 

#10 | Elküldve: 14 Jan 2008 22:51 
Bocsi! Győrben

Szerző Gemon
Admin Nő

#11 | Elküldve: 15 Jan 2008 00:24 
Szia,

Ajánlani nem tudok, de itt azt írják, hogy egzotikus álllatokat is kezelnek, a tengerimalac meg annak számít.
http://www.allatdokigyor.hu
Esetleg, mielőtt elvinnéd, olvasd el az Élősködők oldalt, és az sem árt, ha alaposabban átnézed ezt:
http://www.gemon.ro/antibiotikumok.pdf

Jó volna, ha adnál neki C-vitamint, pl. Cebion csepp formájában. A beteg, ill. a különböző bőrbetegségben szenvedő tengerimalacok C-vitaminszükséglete jóval nagyobb, mint az egészségeseké. Naponta egyszer 4-5 csepp Cebiont legalább 7 napig, így ellenállóbb lesz a szervezete, és gyorsabban gyógyul, de persze, emellett az élősködők elleni kezelést is alkalmazni kell, önmagában a C-vitamin nem elégséges, DE ilyenkor ajánlott adni!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Évva
Névtelen 

#12 | Elküldve: 27 Jan 2008 21:51 
Szia lenne egy kérdésem. Karácsonyra vettem egy kis malackát a 3 éves malacom mellé, és a kicsi nagyon sokat vakarózik a nyaka és a vállánál már kicsit kopott lett a szőre.Nagyon éles még a körme lehet attól piros egy kicsit a bőre.Megfürdettem őket kiskutya samponnal, de még mindig vakaróznak.Ja és a kicsi mikor éhes először érdekes hangon kezd visítani mintha sipolna a tüdeje vagy nemtom, de utánna mikor erősebben visit akkor már nem hallom.Várom a tanácsodat, köszi.

Szerző Zsuzsi

Tag 

#13 | Elküldve: 27 Jan 2008 21:55 
Szia!
Állatorvos tudja kivizsgálni, hogy milyen bőrbetegsége lehet a malacnak (gomba, atka). És a hosszú körmét is le tudja vágni. Mindenképpen érdemes lenne elvinni orvoshoz, mert a fertőzés súlyosbodhat.

Szerző kimifan93
Tag 

#14 | Elküldve: 2 Feb 2008 10:44 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. A tengerimalacom valószínűleg atkás de nem tudom, hogy mit kellene neki adni. Különösebben nem hullik neki a szőre, és csak néha-néha vakarózik. Észrevettem hogy a hátsóján lévő szőrön apró pontok jelentek meg, felfelé ritkulva. egy szőrszálon egy pici pont van. Légyszi segítsetek!

Szerző Gemon
Admin Nő

#15 | Elküldve: 2 Feb 2008 23:50 
Jó volna orvoshoz vinni, mert a kezelés akkor lesz sikeres, ha az adott élősködő elleni szert kapja. Ehhez kivizsgálásra van szükség, te magad csak találgatni tudod, mi lehet, és közben lehet, hogy éppen nem a megfelelő kezelést alkalmaznád.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Oldal  Oldal 1 / 61:  1  2  3  4  5  ...  57  58  59  60  61  Következő » 
Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom / Élősködők Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®