Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom /  

Emlőproblémák

Oldal  Oldal 1 / 3:  1  2  3  Következő »  
Szerző vanett

Tag Nő

#1 | Elküldve: 21 Máj 2012 14:32 
Sziasztok!
A hím malacom hasán már talán a kezdetektől megtalálható volt ez a kis kitüremkedés, azonban az elmúlt időben egy kissé mintha megnőtt volna. Nem nagyon érdekli őt, nem piszkálja, így nem igazán foglalkoztam vele mostanáig. A mai napon azonban észrevettem, hogy pirosas színű folyadék jön belőle (ha kicsit megnyomom, főleg akkor: a malacnak ez úgy vettem észre, nem okoz fájdalmat).
Tehát a kérdésem: vajon mi lehet ez? Mert utánaolvastam és igazából egyik fajta daganatleírás sem illik rá, mert ez külső kis kitüremkedés, nem olyan mintha belülről nőne, a hasán van, mint egy cici (de ez nem lehet, mivel hím malac).
Valakinek valamilyen ötlete van? Előre is köszönöm a válaszokat!

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 22 Máj 2012 01:16 
vanett, igen, van egy ötletünk, sőt tanácsunk: vidd el egy hozzáértő orvoshoz, esetleg előtte írd meg, hol élsz, hogy tudjunk ajánlani egyet, ha mód van rá. Addig is a sebet fertőtlenítsd le Betadine oldattal és adj neki C-vitamint vagy Cebion cseppet legalább 2 hétig naponta egyszer, humán patikában szerezheted be ezeket.

Ha te úgy veszed észre, hogy nem okoz fájdalmat, az nem jelenti azt, hogy nem fáj neki, a malackák megpróbálják elrejteni a betegségüket, teszik ezt fájdalom esetén is mindaddig, amíg képesek erre, amíg nem betegednek le annyira, hogy már erre sincs erejük. Ne próbálkozz tehát "házi" módszerekkel, mert nem tudhatod, mivel állsz szemben, elfertőződhet és az életébe kerülhet.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#3 | Elküldve: 22 Máj 2012 10:26 
Vanett,
CSak annyit írnék Gemon írásához, h örülj, h kifelé ürül, m ha befelé menne, akkor hashártyagyulladást kaphatott volna a kucud. Várjuk, h megíírd, h hol laktok és segítsünk orvost keresni!!!!

Szerző vanett

Tag Nő

#4 | Elküldve: 22 Máj 2012 14:52 
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Győrben lakom, és eddig Parcsami doktorhoz vittük a malacot.
Minél előbb el fogom hozzá vinni.
A sebkezelést pedig megkezdem.

Nagyon szépen köszönöm még egyszer is!

Szerző vanett

Tag Nő

#5 | Elküldve: 23 Máj 2012 17:37 
Sziasztok!
Csak azt szeretném mondani, hogy a mai napon elvittem a malit az állatorvoshoz.
Mint kiderült (habár valószínűleg csak én voltam ilyen tájékozatlan) a hím malacok is rendelkeznek csecsbimbóval. A kis hasán a bal oldali van megduzzadva és feltelve vérrel. A doktor úr finoman kinyomogatta belőle, azt mondta, hogy itthon is ha lehet próbáljuk meg kinyomkodni, hogy ne feszüljön nagyon.
Kapott antibiotikum injekciót, mivel a konkrét bajt nem igazán lehet felderíteni.
Mivel rendesen eszik, mozgékony és elég vidám is, így remélem nem nagy a baj.
Még 5 alkalommal vissza kell menni további antibiotikum injekcióért.

Szerző Gemon
Admin Nő

#6 | Elküldve: 23 Máj 2012 17:50 
Ezt http://www.gemon.ro/antibiotikumok.pdf nyomtasd ki és vidd magaddal, hogy véletlenül se kapjon olyan antibiotikumot, amely végzetes lehet a számára.
Ebben az időszakban, amíg antibiotikumot kap, nagyon fontos, hogy adj neki probiotikumot is, vegyél Bio-Lapist
http://petpatika.hu/content.php?id=557&katid=S&alkatid=69
vagy Gastroferm MVit-et,
http://www.equus.hu/shop/?p=productsMore&iProduct=4025&sName=Gastroferm-MVit-ny%FAl-- 100-g
és adj neki naponta kétszer, ezzel az immunrendszerét is erősíted.

Gyógyulást!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző vanett

Tag Nő

#7 | Elküldve: 23 Máj 2012 18:38 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Szerző Juca0105
Tag Nő

#8 | Elküldve: 23 Máj 2012 19:29 
vanett
Szia! Bocsi, ez nem idetartozik, de hol voltál orvosnál? Én is győri vagyok, és éppen állatorvost keresek.
Malackáink: Mimi & Roxi, Macska: Alex, Kutya: Boni (bolognese)

Szerző vanett

Tag Nő

#9 | Elküldve: 23 Máj 2012 19:42 
Juca0105
Szia!
Parcsami doktornál voltam a Somogyi Béla utcában. Nagyon kedves, eddig mindig hozzá vittük.

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#10 | Elküldve: 24 Máj 2012 23:53 
Vanett,
Ugye adsz probiotikumot a malackádnak? Az antibiotikum kiírtja a bélbaktériumait és visszafordíthatatlan gondokat okoz, ha nem pótlod. Remélem az orvos is mondta....

Szerző vanett

Tag Nő

#11 | Elküldve: 26 Máj 2012 10:54 
gardosik
Adnék én neki szívesen, mert előzőleg már írták, hogy milyeneket lehet/kell, csak azt nem tudom, hogy Győrben hol találok olyan boltot, ahol meg lehetne venni. A másik meg az, hogy a malac egyáltalán nem hajlandó meginni a vizet, pedig már százszor megpróbáltam. Az orvostól pedig kérdeztem, hogy pl. az antibiotikumot is nem lehetne-e szájon át beadni neki valahogy, de azt mondta, hogy semmi értelme, mert valószínűleg le sem nyelné, pont ezért szájon át nehéz neki bármilyen gyógyszert is beadni. Tudom, hogy a Bio Lapsis por alapú, de nem is igazán értem, hogy takarmánnyal hogyan lehetne a port elkeverni? A magokhoz adjam hozzá?

Ha ezekre a kérdésekre választ kapok, akkor megpróbálom beszerezni és adagolni...

Szerző nimara
Moderátor Nő

#12 | Elküldve: 26 Máj 2012 11:20 
vanett

http://www.allatpatikagyor.hu/oldalak/elerhetoseg.html

Állatpatika, itt kell lennie. Nyuszinak való kell. Be lehet adni szájon át és meg is issza, az orvos rosszul mondta. Nem egyszerű, de lehet. Kell rendes patikában fecskendőt venni (tű nem kell hozzá, csak maga a fecsi). Nem rég vettem, 20 ft volt talán.
A Bio-lapist nagyon kevés vízzel össze kell keverni, amíg teljesen feloldódik, felszívni a fecsibe, és azzal apránként a szájába nyomni. Ha tiltakozik, megpróbálhatod törölközőbe "csavarni" (persze lazán) és úgy, vagy ahogy én szoktam, hogy lecsúszom a székbe, malacot félig a hasamra, félig a mellkasomra, és hátulról fél kézzel megtámasztom úgy a fejét, hogy ne tudja elfordítani. Oldalról benyomod a fecsi vékonyka részét a szájába és egy picit nyomsz ki belőle. Vársz egy kicsit, aztán újra, amíg el nem fogy. Fél zacsihoz 1 milliliter vizet adtam, úgy bekeverve az egész kb 2 milliliter. Elég azt megitatni vele, többet nem feltétlen kell. A lényeg, hogy adható legyen.

Adagolás, ha beteg, akkor napi egy zacsi két részre osztva. Fele reggel, fele este. 2 grammos egy zacskó.
Egész finom gyümölcsös illata van. Silk malacom például már majdnem kitépi a kezemből a fecsit, annyira szereti. Nála már nem a megitatás a gond, hanem a fecsi visszaszerzése. ^^
Állatkák: Achát óriáscsigák: Lusti és Szudni, Bogyó és Bigyó és Albert; A két fiacskám: Silk, Flitter, valamint a menyasszonyaik: Luna, Zuzu és Hanna (Szörnyella)

Szerző vanett

Tag Nő

#13 | Elküldve: 26 Máj 2012 12:11 
nimara
Nagyon szépen köszönöm a tippet! Megpróbáljuk!

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#14 | Elküldve: 26 Máj 2012 17:44 
Vanett,
Nimara mindent leírt, ahogy adagoljuk, még annyit fűznék hozzá, h ha ellenkezik, jobban jársz, ha bebugyolálod egy finom kis türcsibe, v plédbe. A gyerekeim szoktak rajtam nevetni, m úgy nézünk ki, mintha egy pólyás babát ringatnék, viszont sokkal egyszerűbb a cocinak is, m biztonságban érzi magát.
Egy tasakhoz kb. 3-4 ml víz kell, de majd kitapasztalod, h mennyi az a higítási arány, amit könnyen bele tudsz diktálni a kis drágába.
Gyógyulást a kis pocoknak!

Szerző nimara
Moderátor Nő

#15 | Elküldve: 26 Máj 2012 18:02 
Kata

A törcsit írtam Csak leírtam mellé azt, hogy nekem hogy sikerült megitatni velük. Próbáltam azt a verziót, de nekem úgy menekültek ki a törölközőből, mint akit üldöznek, ezért hagytam és végül ezt sikerült. Így ment a leggyorsabban és könnyebben.
Na meg az arányt is azért így írtam... ennél többet nem nagyon lehet beléjük diktálni, főleg Flitterbe nem. Neki esküdt ellensége a Bio-lapis. ^^'
Állatkák: Achát óriáscsigák: Lusti és Szudni, Bogyó és Bigyó és Albert; A két fiacskám: Silk, Flitter, valamint a menyasszonyaik: Luna, Zuzu és Hanna (Szörnyella)

Oldal  Oldal 1 / 3:  1  2  3  Következő » 
Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom / Emlőproblémák Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®