Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom /  

Fog- és/vagy ínyproblémák

Oldal  Oldal 1 / 93:  1  2  3  4  5  ...  89  90  91  92  93  Következő »  
Szerző Atka
Tag 

#1 | Elküldve: 14 Feb 2008 11:54 
Sziasztok, a malacomnak ínygyulladása van, alig bír enni... voltunk orvosnál, kapott inyjekciót is, már nem is egyet, de semmi konkrétat nem mondtak... kicsit úgy tűnt, nincsenek a helyzet magaslatán, csak belőtték a standard antibiotikumot, és valahogy majdcsak lesz... Szerintük a helyzetnek javulni kellene, de a malacnak egyre rosszabb a kedve, egész nap csak a fogait vacogtatja, és már komolyan aggódunk... A szája tényleg nagyon csúnya, szerintetek mi volna az a táplálék, amit ebben a helyzetben a leginkább elfogadna? Előre is kösz...

Szerző Gemon
Admin Nő

#2 | Elküldve: 14 Feb 2008 13:58 | Szerkesztve: Gemon 
Megvizsgálták a fogait (a hátsókat is!), nincsenek túlnőve? Nem csorog a nyála, nem tartja nyitva a száját, az állkapcsok összecsukódnak? Nincs valahol lokalizálva genny? Nem merült fel esetleg gombafertőzés a szájban?

Jó volna egy másik orvos véleményét is kikérni, és adni kell neki Cebiont is. Ha nem eszik, pépeset készíts neki, és keverj neki Bio-Lapis port is a táplálékába, adj gyakran folyadékot, natur leveket, és ha lehet, lassan minél rostosabbra térj át. Gyógyulást!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Gemon
Admin Nő

#3 | Elküldve: 14 Feb 2008 14:14 | Szerkesztve: Gemon 
Itt láthatsz egy képet a túlnőtt fogakról, szinte leszorítják a nyelvet,

a malacka már képtelen nemcsak rágni, de nyelni is. Itt pedig, az egyik oldalon a hátsó fogak már vissza vannak vágva.


Az ínygyulladás lehet kísérője is a fogtúlnövésnek, vagy akár tévesen is diagnosztizálhatnak, megtörténik ilyen nem is ritkán. Lehet valahová beszorulva is valami, pl. a fogak közé, és ez okoz gyulladást, alaposan át kellene vizsgálni a fogait.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Atka
Tag 

#4 | Elküldve: 15 Feb 2008 16:31 
Nagyon köszönöm a segítséget, de azt hiszem már késő... ma délelőtt voltunk fogat vágatni, úgy tűnt, rendbe jön, aztán kb. fél órája az oldalára dőlt, azt hiszem szélütést kapott, mivel alig evett az utóbbi időben... most várunk, mi lesz...

Szerző banjoboy
Tag 

#5 | Elküldve: 9 Már 2008 16:45 
27 Már 2008 14:31 - Attached on merging:
Fogprobléma - "elongated roots"?

Üdv!

Kb 3 hete volt, hogy Szőrmók (7 hónapos) mindennek csak a puha részét ette meg, az alma héját pl otthagyta. Több orvossal történt találkozás után a legutóbbi azt mondta, hogy be van gyulladva az alsó álkapcsán a csonthártya - tán túlnőttek a foggyökerek. Kapott gyulladáscsökkentőket, immár a második fajtát, de különösebb javulás nincs, a keményebb dolgokat kiköpi, kiejti továbbra is. Elég sok súlyt is vesztett, amúgy igen kis termetű, de most 350 gramm csupán. Ezt azonban már két hete tartja, tömjük fecskendővel...
Azt olvasom, hogy nem visszafordítható ez a folyamat, igaz ez?
URL
Van valami KONKRÉT ötletetek, hogy kihez lehetne elvinni, aki ért az ilyen kis állatokhoz?
Válaszotokat köszönöm!
Robi

Szerző Gemon
Admin Nő

#6 | Elküldve: 10 Már 2008 13:33 | Szerkesztve: Gemon 
Nem minden esetben visszafordíthatatlan. Előbb meg kell győződni arról, hogy ez-e probléma, ehhez egy röntgenvizsgálat kellene. Megnyúlt gyökerekről röntgenkép tengerimalacnál:
Elongált gyökerek

Az is megtörténhet, hogy egyetlen fog okoz ilyen problémát, a röntgen segít abban, hogy kiderüljön, mi is a baj oka. A szeme nem könnyezik, nem gyulladt, és/vagy nincs kissé kidülledve? Tapogasd meg kívülről az állkapcsát, érzel-e valami dudorodást?

Elongált gyökerek esetén vissza kell vágni, egyéntől függően 4, 5 vagy 6 hetente. Ilyen esetben, amint a honlapomon is említettem, reményt adhat ennek korrigálására az állkapocs-rögzítő. Miután vissza lett vágva, bizonyos időközönként (nem állandó jelleggel) kell alkalmazni. Részletesebben itt olvashatsz erről:
http://www.guinealynx.info/chinsling.html

Nem írtad, hol élsz, hátha tudna valaki közülünk orvost ajánlani.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző banjoboy
Tag 

#7 | Elküldve: 10 Már 2008 15:01 
Szia!
Köszi!
Már egész jól kiképeztem magam, bár angolul is alig lehet a témával kapcsolatban találni.
Én is úgy gondolom, hogy rtg kell már, mert látatlanban nehéz. Az egyik doki azt mondta, hogy érez dudorokat és azok fájnak neki sajnos.
Budapesten vagyunk, eddig Pazár Péternél volt és Graf Zoltánnál.

Szerző Gemon
Admin Nő

#8 | Elküldve: 10 Már 2008 17:13 | Szerkesztve: Gemon 
Ha engem kérdeznél, én Varró Csabát ajánlanám:
http://www.kisallatrendelo.hu/
A röntgenvizsgálat valóban sokat segíthetne, itt az is elvégezhető.

U.I.
Az orvos régebbi honlapjáról Tanácsok kisrágcsálókat kedvelőknek
http://web.axelero.hu/bp581107/d.htm#_Why_doesn%E2%80%99t_%E2%80%A6?
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző banjoboy
Tag 

#9 | Elküldve: 10 Már 2008 21:04 
Hello!

Szabó Zoltán nézte meg ma, rtgt is csinált és a fogával semmi gond nincs. Kapott infúziót (Ringer-laktát, 15 ml (!) és Duphalyte). Most nyöszörgött meg nyavajgott, de ez elmúlni látszik, az almát meg éppen eszi.

Szerző Gemon
Admin Nő

#10 | Elküldve: 11 Már 2008 20:50 
Biztosan nagyon ki volt már száradva szegény... kezdetnek az alma is jó, de a minél rostosabbra térj át, fokozatosan, ne hirtelen, hogy a belei is átálljanak. Gyógyulást neki!
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző banjoboy
Tag 

#11 | Elküldve: 11 Már 2008 23:39 
Üdv!
Sajnos Szőrmók ma feladta a harcot, Graf doktorék rendelőjében. Már délután nehezen vette a levegőt, valószínűleg a tüdeje ment tönkre a végére. De sajnos továbbra sem lehet tudni, mi baja volt, leginkább semmi: csupán a tenyésztésnél nem vettek figyelembe egy pár fontos szabályt...
Köszi!
Robi

Szerző Ede
Tag 

#12 | Elküldve: 28 Már 2008 10:40 
Sziasztok!

Több gond van ezekkel a malacokkal, mint gondoltam volna!
Most a következő a helyzet; a tanácsok értelmében éjjel nappal van előtte széna (kereskedési), de a juszt se hajlandó enni belőle egy falatot sem.
Tegnap és ma is kapott egy kevés gyermekláncfüvet (3-4 levél), amit jó étvággyal elfogyasztott, de most már a répát, almát, uborkát sem fogadja el, pedig azt ismeri és szerette-eddig.
A tápra továbbra is ugrik.

Szörnyű balsejtelem gyötör: lehet, hogy túlnőttek a fogai, és azért nem kell neki? Ő egy felnőttebb (6-8 hzónapos malacka,aki húsvétra került hozzánk)

Előre is kösz a remélhetőleg megnyugtató válasz(oka)t:

Forest

Szerző Gemon
Admin Nő

#13 | Elküldve: 28 Már 2008 11:00 
Reméljük, nem beteg, pl. lehet ilyen, ha valamiből beevett és felborult a bélflóra egyensúlya. Vedd ki a tápot, ebből ha sokat eszik, nem éhes, különösen azok a malackák teszik ezt, amelyek leginkább tápot kaptak, szénát rikán vagy nem is láttak ilyet azelőtti helyükön. Mérd a testsúlyát gyakrabban és figyeld, mit eszik, eszik-e, iszik-e egyáltalán. Ha a táp nem lesz előtte és nem beteg, előbb-utóbb nekiáll a szénának. Ez a bélflórának is jó, serkenti a rágást (ami szintén kedvező az étvágyra!), fogyasztásával támogatva van a koprofágia, a bélmozgás, egyszóval egészséges.

Ha kétségeid vannak az egészséget tekintve, vehetsz neki Laktifermet, ártani nem árt, egy késhegynyit kevés klórmentes vízzel keverve és naponta 1-2x adva az étvágyat javítja.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Ede
Tag 

#14 | Elküldve: 28 Már 2008 14:59 
Megnéztük a malac fogait, és a jobb felső foga le van törve.
Most mi legyen? A doki azt mondta, hogy "cafatoljuk" neki a kaját, és ha végképp nem megy másként akkor fecskendőből etessük.
Olvastam, hogy hajlamos lehet leszokni a rágásról. Mennyi idő alatt nőhet vissza a foga annyira, hogy ne legyen baj? Ettől függetlenül hozhatom mellé a másik malacot? Mert közben lefoglalóztam egyet, amit el kellene már hoznom.

Üdv.:

Forest

Szerző Gemon
Admin Nő

#15 | Elküldve: 28 Már 2008 18:58 
Visszanő. Vágd kisebb darabokra a zöldségfélét, gyümölcsöt és figyeld, eszi-e, vagy vághatod hosszabbra úgy, hogy vékonyabb legyen, hogy a fűszálhoz hasonlóan húzza befelé, miközben rágja. Ha nem megy, akkor apróbbra reszeled, de csak éppen addig, amíg szükséges. Tudsz adni neki Cebiont? Jó volna, gyorsabban visszanő. Hozhatsz melléje már most társat, az ösztönözni fogja ilyen téren is, amikor a kis szőrmók majd eszik, emez azt hiszi, hogy az-é jobb vagy valamiről lemarad, esetleg éhenhal, a másik eleszi előle, tehát még jó is, ha már így járt, hogy a másik most jön.
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Oldal  Oldal 1 / 93:  1  2  3  4  5  ...  89  90  91  92  93  Következő » 
Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom / Fog- és/vagy ínyproblémák Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®