Logo

Szeretettel üdvözlünk!

Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?   Mérgező és alkalmazható antibiotikum készítmények   Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma   Honlaptérkép   Örökbefogadásra váró tengerimalacok   Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület   Keresés   Fotogaléria   Megtalálsz a Facebookon is!
tengerimalac.gemon.ro fórum

miniBB ®
 | Fórumok | Fórum szabályzat | Képfeltöltés | Szavazás | Regisztráció | Válasz | Keresés | Statisztika |

Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom /  

Daganatot találtak a malacomnál...

Oldal  Oldal 1 / 29:  1  2  3  4  5  ...  25  26  27  28  29  Következő »  
Szerző Vincze Erika
Tag 

#1 | Elküldve: 21 Már 2008 08:15 
Sziasztok!
Azért írok nektek, mert azt szeretném, hogy mással ne forduljon elő az ami velünk. Volt egy kismalacunk. De csak három évig. Egyik reggel észrevettük, hogy nem jelez, nem fütyül, csak bóbiskol a helyén. Elvittük állatorvoshoz mindjárt. Tele volt daganattal. Semmi jele nem volt annak, hogy ilyen beteg. És most azon görcsöl az egész család, miért nem vettük észre időben. Higgyétek el semmi jele nem volt. Talán ha félévente elvittük volna állatorvoshoz ellenőrzésre, akkor megelőzhető lett volna a baj. Vigyázzatok rájuk!!!!!!

Szerző galinom
Tag Nő

#2 | Elküldve: 27 Ápr 2010 00:36 
Sziasztok!
4 éves hím tengerimalacomnak eddig semmi baja nem volt soha.Egyik napról a másikra az addig élénk malac motiválatlan,étvágytalan lett,csak ült a ketrecében a fal felé fordulva(eddig soha ilyet nem tett),szemei homályosak voltak.Elvittem az állatorvoshoz aki megállapította,hogy van egy pingpong labda nagyságú daganat a hasa jobb oldalán.Megnézte ultrahanggal,szerinte a vesénél található. Emellett hasmenése volt.Kapott antibiotikumot,vmi roboráló injekciót és persze probiotikus port is felírt neki.5 napig alig evett,ugyanolyan csendes,étvágytalan,kedvetlen volt.Vizet is fecskendővel adtam neki.Az 5.napon viszont"csoda" történt.Visszatért ébersége,játékossága,étvágya.Hasmenése elmúlt.Szerintem ha a hasmenés miatt nem visszük orvoshoz,ki tudja mikor derült volna ki a daganata.(A doki viszont megemlítette a műtétet.Most,hogy újra jó erőben van,szerinte gondoljuk meg,hogy vállaljuk-e az operációt vagy sem.Azt mondta,nem garantálja persze,h sikeres lesz vagy sem.
Nem tudom mit tegyek,nagyon nehéz a döntés!Most,h meggyógyult,merjem-e vállalni,h esetleg nem ébred fel a műtétből vagy vmilyen szövődménye lesz ha megbolygatjuk?Ha viszont nincs műtét meddig élhet,lehet,h sokáig így is?Mivel kiderült,h nem a daganat miatt volt rosszul,nagyon tanácstalan vagyok!!!Segítsetek,ha van tapasztalatotok!!Kösziiii!!!

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#3 | Elküldve: 27 Ápr 2010 00:44 
Hát nem irigyellek, van egyébként jó orvosod? Hol laksz?
Mindenképpen várd meg Gemon válaszát.
Azt meg tudta mondani a doki, h a veséje rendben van-e?

Szerző Gemon
Admin Nő

#4 | Elküldve: 27 Ápr 2010 04:59 | Szerkesztve: Gemon 
A legtöbb daganat jóindulatú.

Külső daganatoknál a jóindulatúakra jellemző, hogy jól elkülönülnek a környező szövetektől és nagyon lassan növekednek vagy egy idő után stagnálnak. Ha a tengerimalacot nem akadályozza a mozgásban, nem okoz kényelmetlenséget neki, és nem indul erőteljes növekedésnek, elélhet vele úgy, hogy semmiféle negatív hatással nincs az egészségére.

Trichofolliculoma


Trichoepithelioma - jóindulatú daganat a bőrben és bőr alatti kötőszövetben

Ez itt pl. lipóma (jóindulatu daganat a bőr alatti zsírszövetben)


Nagyon ritkán lehet rosszindulatú is, ez itt liposzarkóma, nem különül el a környező szövetektől és viszonylag gyorsan nőegy pingpong labda nagyságú daganat a hasa jobb oldalán.

A malackádnál a daganat kölsőleg, vagyis tapintással észlelhető?
"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít." (Saint-Exupéry)

Szerző Morningrise
Tag Nő

#5 | Elküldve: 27 Ápr 2010 11:07 
galinom
Az én fiú malackámnál is találtak annak idején egy daganatot. A hasán, a hátsó lábainál, külsőleg is jól látható golyó formájában növekedett.
Mi akkor a műtét mellett döntöttünk (már majd' 10 éve volt, vidéki, malackák terén tapasztalatlan állatorvosnál), de szerencsére nem volt semmi gond, szépen felépült utána és még évekig élt boldogan velünk. Szép kort élt meg, 6 éves elmúlt, mikor a szivárvány hídhoz költözött.
Szerintem azóta az orvostudomány is fejlődött, ha szakértőhöz viszed, biztos nem lesz baj.
Persze ha nem szükséges feltétlenül a műtét, akkor ne csináltasd meg, csak meg akartalak nyugtatni, hogy ha mégis arra kerül a sor, akkor is minden rendben lesz.

Szerző galinom
Tag Nő

#6 | Elküldve: 27 Ápr 2010 11:52 
Köszönöm,h ilyen hamar válaszoltatok.
Ha hanyatt fektetem kicsit látszik a kidudorodás,a pingpong labda szerű daganat (orvos tapintása szerint)inkább befelé mint kifelé helyezkedik el.Bocs,nem fogalmazok szakszerűen.Egyébként most,h teljesen felépült a hasmenésből ugyanolyan jókedvű,jó étvágyú,mozgékony malac mint eddig.A vesék működéséről nem beszélt az orvos de szerintem ezzel nincs baj.Remélem!Én tapintással alig érzem a daganatot,mondjuk nem is merem nagyon nyomkodni.Egy kicsit domborúbb a jobb oldalon a hasa de ennyi.

Szerző Julga6
Tag Nő

#7 | Elküldve: 2 Máj 2010 13:44 
Nálunk már nem lehet segíteni... Szegénykém tiszta csont a hsa pedig nagyon nagy..a szeme homályos és már a szőre nagyobb lesz mint ő... Muszáj lesz véget vetni ennek...

Szerző Henry
Moderátor Nő

#8 | Elküldve: 2 Máj 2010 15:23 
Julga6
Nálatok is daganata van a cocinak? Melyikkel van a baj? (nem olvastam róla sehol.. vagy elkerülte a figyelmemet?)
"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik." Antole France
Malackáim: Mazsola, Kormi, Tádé, Csubakka

Szerző Julga6
Tag Nő

#9 | Elküldve: 2 Máj 2010 19:23 
Maszat volt..de már késő.. (Örök malacmezők téma)

Szerző galinom
Tag Nő

#10 | Elküldve: 11 Máj 2010 20:45 
Nagyon sajnálom!!!Szegények!!!Megkérdezhetem milyen típusú volt és hol helyezkedett el a daganat?Mennyi idős volt a malacka és mennyi ideig húzódott a betegsége?Ne haragudj,ha nem megy ne válaszolj!Én nagy dilemmában vagyok a műtéttel kapcsolatban...te sem operáltattad meg,ha jól értem.Az enyém jól van,még nem mentünk tovább,hogy konkrétan jó vagy rosszindulatú-e a ciszta...véletlenül tapintotta ki az orvos, egy más jellegű betegség vizsgálatánál (hasmenés,jól elrontotta a gyomrát) fedezte fel...lehet,h ezzel még sokáig él úgy is ,h nem vállaljuk a műtétet??..Csomó kérdééés??????Mivel teszek jóót???Mit tegyek???

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#11 | Elküldve: 11 Máj 2010 23:28 
galinom,

Vmit nem értek: a ciszta egy gennyzacskó, ami bármikor kiszakadhat és akut hasi gyulladást okozhat, amiből sajna nem lehet jól kijönni. A cisztát én mindenképpen megműtetném, m nagyon veszélyes!
A daganat lehet jó és rosszindulatú is, vannak lassan növő és gyorsan terjedő, kiterjedő tipusok is, ez már kicsit alaposabb vizsgálatot igényel.
Akkor most mi van a kis kucunak?

Szerző galinom
Tag Nő

#12 | Elküldve: 12 Máj 2010 12:09 
Igen,elírtam,nem ciszta,hanem az orvos szerint daganat.A hasán a jobb oldalon található.Ultrahang szerint kb. a vesénél.3 hete nem nő(mióta tudjuk,h van),az állatka teljesen jól van...egy orvosi vizsgálat kapcsán derült fény a létére.Az orvos ajánlaná a műtétet bár nem állapította meg,h jó vagy rosszindulatú-e.Én úgy láttam a doki mindenáron rá akar beszélni a műtétre...de nem volt meggyőző.4,4 és fél éves malacka,vidám,aktív...ha nem muszáj nem vállalnám a kockázatot.

Szerző Pink
Tag Nő

#13 | Elküldve: 12 Máj 2010 12:27 
Nekem a kutyám volt daganatos a szájpadlásán. A doki azt mondta, minden rendben lesz, aztán amikor felnyitotta a daganatot, látta, hogy nagyon mélyen van. És mondta a szüleimnek, hogy megműtheti, de ki kell műteni a fél száját körübelül és ha a szövettan eredménye szerint rosszindulatú, akkor el kell altatni mindenféleképpen. Tehát vagy most kap egy szurit altatás közben, vagy szenved és lehet, hogy feleslegesen. Állítólag még a vérzést se tudták elállítani műtét közben, mert anyum szerint rengeteg véres zsepi vagy vatta volt, nemtudom mit használnak az orvosok. Ők végül úgy döntöttek, hogy addig egy életerős kutya volt, bizonytalan dologért nem teszik ki szenvedésnek, hogy enni se tudjon, mert a doki nem sok jóval bíztatott.

De ha neked ajánlja a doki, hogy műtsétek, szerintem csináltasd meg, mert lehet, hogy most 3 hete nem nőtt, de attól még ott van... És nem úgy van, mint a kutyámnál volt, mert ő nem is tudott volna hónapokig normálisan enni, ha a szövettan szerint jóindulatú (a doki erre nagyon kevés esélyt látott), mert akkora részt kellett volna kioperálni. De a hasánál lévő varratok nem zavarják őt semmiben, szerintem ugyanolyan életvidám lesz. Láttam már 3 lábú kutyát is, aki ugyanúgy játszott, ugrált, mint a többi, nem zavarta a hiányossága.

Mindenesetre mielőbbi jobbulást a cocidnak!

Szerző Julga6
Tag Nő

#14 | Elküldve: 12 Máj 2010 16:46 
Galinom:
Én ajánlom, hogy igenis műtessétek meg, mert mégiscsak ott van, és nekem is szörnyű volt ez. Szerintem ha jót szeretnél neki akkor műtesd meg!

Szerző gardosik
Moderátor Nő

#15 | Elküldve: 12 Máj 2010 21:27 
Érdemes ilyenkor más orvos véleményét is kikérni. Ha pesti vagy, akkor ajánlanám az állatorvosi egyetem egzotikus osztály orvosait. Fontos szempont, h nő, zavart okoz a szervezet működésében, v sem és jó, hozzáértő doki van, v sem.....

Oldal  Oldal 1 / 29:  1  2  3  4  5  ...  25  26  27  28  29  Következő » 
Beteg a tengerimalacom tengerimalac.gemon.ro fórum / Beteg a tengerimalacom / Daganatot találtak a malacomnál... Fel
Válasz Ugrás az idézett hozzászóláshoz
 

 ?
Használhat saját nicknevet jelszó nélkül, ha azt még nem regisztrálták.
 
Éppen itt van: Vendégek - 1
Tagok - 0
Legtöbb látogató egyszerre: 543 [22 Okt 2018 23:41]
Vendégek - 543 / Tagok - 0
Adatvédelmi nyilatkozat     |  
  tengerimalac.gemon.ro fórum Powered by Community Script miniBB ®